Kutyabaj - itt a segítség!

 

Kutyabaj - itt a segítség!

A szív- és bőrférgesség általánosan elterjedt a Föld trópusi- szubtrópusi területein, de egyre több esetet regisztrálnak hazánkban is, Debrecen környékén is.

A szívférgességet a Dirofilaria immitis nevű féreg okozza, mely igen elterjedt Amerikában, Ausztráliában, Japánban és a mediterrán országokban. A folyamatos felmelegedés miatt sajnos Magyarországon is megjelentek, olyan állatokban is, melyek nem hagyták el soha az országot. 

A lárvával fertőzött szúnyog vérszívás útján fertőzi meg áldozatát. Csípés után 5-6 hónappal fejlődnek ki a felnőtt férgek, melyek a szívbe vándorolnak. Veszélyesebb, mint a bőrféreg, fertőzés esetén a férgek a tüdő artériákban fejlődnek ki, majd a jobb szív félbe vándorolnak és súlyos fokú szívelégtelenséget okozhatnak.

Ha kevesebb a férgek száma, a szívben és a tüdőartériában, az ún. idült forma alakul ki: ez akár lehet tünetmentes, vagy járhat fáradékonysággal, nem túl gyakori köhögéssel, időnként nehezített légzéssel, lesoványodással.

A betegség vérvizsgálat útján megállapítható. Nehéz a lárvák elkülönítése a bőrférgességet okozó lárvákétól, de elérhetőek olyan gyorstesztek, melyek vérből kimutatják a felnőtt férgek jelenlétét, akár a még tünetmentes állatból is. 

A szívférgesség esetében nagyon fontos a megelőzés, hiszen maga a betegség és a gyógykezelés is veszélyes lehet. Különböző termékek használhatóak a megelőzésre: tabletta vagy spot on készítmények, melyek a vérben levő lárvákat pusztítják el és havonta kell alkalmazni őket. Ezeket a megelőző kezeléseket a várható szúnyogaktivitás előtt mintegy 30 nappal kell elkezdeni és az aktivitás vége utáni 30 napig folytatni.

A bőrférgességet egy Dirofilaria repens nevű féreg okozza, mely Európa mediterrán országaiban és már Közép-Európában is igen elterjedt féregfaj.

Sokszor fel sem tűnik, hogy jelen van, mert tünetmentes, vagy a tünetek jelentéktelenek. Hazánkban is körülbelül a kutyák fele fertőzött, amiről nem is tudunk. A bőrférgesség esetében is a szúnyog, mint köztigazda, vérszíváskor juttatja be a lárvákat, melyekből 5-6 hónap alatt fejlődnek ki a felnőtt férgek. 

A diagnosztizálás legtöbbször véletlenül, például műtét közben, vagy vérvétel során történik. Ha tünetek jelentkeznek, akkor  a bőr felső rétegében, vagy a mélyebb rétegekben (ami kívülről nem látszik), a vándorló lárvák által okozta kemény, viszkető csomókat látunk. Itt szőrhullás és korpa tűnhet fel.

Mit tehetünk? A megelőzésre kell odafigyelni ez esetben is. A megelőző kezelésben ugyanazok az elvek érvényesek, mint a szívférgesség esetében. Szúnyog szezonban havonta kell alkalmazni a megelőzésre alkalmas készítményeket.

A szívféreg vagy a bőrféreg lárvával fertőzött szúnyog, csípés során az embert is megfertőzheti.

Rendelőnkben folyamatosan végzünk szív- és bőrférgesség szűrő vizsgálatot.

Dr KZ Állatorvosi rendelő

Debrecen, Domb utca 16.

Teteje