VII. Debreceni Kézműves Fesztivál

VII. Debreceni Kézműves Fesztivál
 

VII. Debreceni Kézműves Fesztivál

Az idei év ünnep a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület számára. 35 évvel ezelőtt alapították a debreceni székhelyű, megyei hatókörű civil szervezetet, amely azóta megszakítás nélkül tevékenykedik a népi kézművesség értékeinek megőrzésén és gazdagításán. A kulturális kormányzat a magas színvonalú munkát elismerte és Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Kultúra Napján a Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díjat adta az egyesületnek.

Debreceni székházukban, a Népi Mesterségek Házában hétről hétre programokkal találkozik az érdeklődő, felnőtt és gyermek, de legtöbben a szabadtéri rendezvényeken találkozhatnak a mesterekkel.

A jubileumi év egyik legjelentősebb eseménye lesz a 2017. szeptember 15-16-án a Kossuth téren megrendezésre kerülő VII. Debreceni Kézműves Fesztivál.

15 pavilonban mutatkoznak be a hagyományos népi kézműves mesterek Debrecenből és Hajdú-Bihar megye településeiről valamint vendégeik Zala megyéből.

A fesztiválon kiemelten a debreceni és megye népi kézműves értékeket láthatják az érdeklődők, de megtalálnak és meg is vásárolhatnak minden olyan népi kézműves portékát, amelyet mai életük mindennapjaiban és ünnepein használni tudnak. Bepillanthatnak az alkotás folyamatába, a hímző, szövő, fazekas, gyöngyös és csipkés, fémműves,bőrös, fafaragó, nemezes, szálasanyag fonó és mézeskalácsos műhelyekben, 38 népi kézműves segítségével. Lesz divatbemutató, logikai játék bemutató és verseny, kipróbálhatják a „régimódi játszótér” máig népszerű szabadtéri játékait. A gyerekek a „7 próbás Ifjú Mester” címért küzdhetnek mindkét napon.

A Zala megyeiek kamara kiállítást varázsolnak a debreceni Kossuth térre és bemutatják hímző, babakészítő és kéregedény készítő alkotójukat.

A Kossuth téren mindkét napon a Főnix Néptáncegyüttes táncosainak műsorában gyönyörködhetnek a kilátogatók.

A VII. Debreceni Kézműves Fesztivál fővédnöke Komolay Szabolcs, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere.

Teteje