Áttörés napenergiafronton

Napenergia felhasználás
 

Áttörés napenergiafronton

Egyre nagyobb szerephez jutnak a megújuló energiaforrások.

A megújuló energiaforrások, mint a nap, a szél, vagy a talaj továbbra is fontos szerepet játszanak az életünkben, és egyre nagyobb igény van rá. Számos technológia létezik, amellyel napenergia állítható elő, eddig azonban a napsugaraknak alig több mint 20%-át sikerült elektromos árammá alakítani. Ez az arány mára 22,5%-ról 34,5%-ra nőtt, ami fejlődést jelent a napenergia forradalmában.

Az áttörést az ausztráliai University of New South Wales egyetem két mérnöke: Mark Keevers és Martin Green érte el, akik a napsugarak energiájának 34,5%-át alakították át villamosenergiává, ezzel új mérföldkőhöz érve.

Sikerük és eredményességük titka, hogy nem az eddig használatos eszközöket javították, hanem egy új megoldást találtak ki helyette. Egy 27,74 cm2-es négyérintkezéses mini modult hoztak létre, amelyet egy prizmába helyeztek. A folyamat lényege, hogy a prizma a napfényt négy sugárra osztja szét, ezzel felerősítve a sugarakat. Ennek az új keletű megoldásnak köszönhetően az egyetem megjelent közleménye szerint nagyobb átalakítási rátát tudtak elérni (34,5%-ot). A két ausztrál kutató korábban is kísérletezett a napenergiával, amikor is tükröket is használtak, csapatukkal akkor 40%-os átalakítási arányt is el tudtak érni.

 

Forrás: Clean Technica, inhabitat.com

A cikk partnere: 

Teteje