ÉDES ÉLET - egészségesen

 

ÉDES ÉLET - egészségesen

RÉGEN ÉS MOST
Manapság igen divatos téma a cukormentes étkezés, nem csak az egészségtudatos vásárlók körében, de a női magazinok hasábjain is. Nem is csoda, hiszen az édes íz szeretete talán egyidős az emberiséggel, sőt maga az anyatej, a megszületett gyermek első tápláléka is kissé édeskés. Az azonban már korántsem mindegy, milyen formában biztosítjuk szervezetük számára ezt a kellemes ízvilágot. Talán köztudott, hogy a ma fehér méregként számon tartott cukrot régen a patikák elzárt szekrényeiben tartották, és a hétköznapi halandók nem juthattak egykönnyen hozzá. Bár léteznek érvek pro és kontra, hogy mennyivel volt egészségesebb, vagy egyszerűen csak másabb a korabeli emberiség életvitele, egy dologban azt hiszem, mindenképp megegyezhetünk: a tény, hogy a finomított fehér cukor széles régegek számára elérhetővé vált, nem éppen kedvező fordulat volt az emberek életvitelében és egészségében.

A CUKOR ÉS AZ EGÉSZSÉG
Tudjuk jól, hogy a cukorrépából készült fehér cukor, a szacharóz nem egészséges. Gyakori fogyasztása hatalmas kockázati tényezőt jelent a diabétesz, a felnőttkorban kialakuló kettes típusú cukorbetegség, a metabolikus szindróma, és az elhízás vonatkozásában. És ez csak a jéghegy teteje,  ezek által közvetve hozzájárul még számos más további tünet és hiány betegség kialakulásához is, aminek bárki részletesen utánajárhat a megfelelő fórumokon. Arról is sokan hallottunk már, hogy a cukor nem csak, hogy függőséget okoz, de kutatások igazolják, hogy nyolcszor addiktívabb a kokainnál! Ezek után nem csoda, ha mindenki, aki egy kicsit is törődik az egészségével, megpróbálja valamilyen módon száműzni az életéből (és a kamrája polcairól) a hagyományos kristálycukrot, és helyettesíteni valami mással.

HELYETTESÍTENI, DE MIVEL?
Alig tíz évvel ezelőtt elsősorban a szintetikus édesítőszerek voltak a „menők”. Emlékszem, sokan csak belecsepegtették vagy pottyantották kávéjukba/teájukba a „műcukrot”. Bár már akkor is voltak, akik a természetesebb módszereket kedvelték, és inkább mézet használtak. És használjuk még ma is, és ha nem forró a teánk, meghűléses időszakban még antibiotikum helyett is alkalmazhatjuk. Viszont ha diétázunk, korántsem ideális választás, hiszen a kalória értéke igen magas, ráadásul hirtelen emeli meg a vércukorszintet, tehát cukorbetegeknek sem ajánlott a fogyasztása.
Az elmúlt tíz évben sokkal inkább fókuszba került az egészségtudatosság, és ezzel párhuzamosan egyre több olyan természetes alternatíva jelent meg a reform és bio áruházak polcain, melyek édesítésre alkalmasak. Ma már kaphatunk gyümölcscukrot, nádcukrot, nyírfacukrot, xilitet, steviát, datolyacukrot, kókuszvirág cukrot, agavé nektárt, eritritolt – csak igazodjunk el köztük. Bármelyiket is választjuk, máris jót tettünk a szervezetünkkel, hiszen általánosságban mindről elmondható, hogy alacsonyabb a tápértékük és a glikémiás indexük, mint a hagyományos cukornak, vagyis kevésbé; illetve kevésbé hirtelen emelik meg a vércukorszintünket. De vajon melyiknek nincs utóíze, melyiket milyen arányban kell alkalmazni, használhatják-e őket cukorbetegek is (sajnos nem mindegyiket), károsítják-e a fogainkat, és okoznak-e hasmenést?

AZ ERITRIT VAGY ERITRITOL
Ránézésre akár kristálycukor is lehetne, hiszen az eritritol ugyanolyan fehér és kristályos mint a szacharóz. De nem az – az  eritritol egy természetes cukoralkohol, mely a mai álláspont szerint mind közül a legegészségesebb, hiszen teljesen naturális. Maga az emberi szervezet is tartalmazza, ugyanis a tápcsatornában levő baktériumok természetes erjedése során is képződik. És még csak kellemetlen mellékíze sincs, mint a steviának…

És igen, cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják, mivel grammonként 0,2 kalóriát tartalmaz. Szénhidrát tartalma 0 gramm és glikémiás indexe is 0, ami azt jelenti, hogy egyáltalán nem emeli meg a vércukorszintünket! Aki candida diétát tart, annak is ajánlott, mert nemhogy nem táplálja a gombákat, de gátolja szaporodásukat.
És mi a helyzet a fogainkkal? Hihetetlen, de a szuvas fogakról is megfeledkezhetünk, ha eritritollal édesítünk: nem csak, hogy nem árt, de védelmet nyújt a lepedékképződéssel szemben is oly módon, hogy bázikus ph-t képez a szájüregben, megakadályozva ezzel a baktériumok savképző hatását.
A hashajtó mellékhatással sem kell számolnunk, mint pl a xilit esetében, mert az eritrit szinte teljesen felszívódik a vékonybélben, így a vastagbélben már nem okozhat problémát.
És hogy milyen arányban használjuk? Édesítőereje nagyjából 70%-a a kristálycukorénak, így elegendő egy picivel többet alkalmazni belőle, mint a szacharózból.

AZ ERITRITOL ÉS A KISKERTEMBEN LEKVÁROK
Szerencsére az eritrit jól viseli, ha hő hatásának tesszük ki, így (élesztős ételek kivételével) sütéshez-főzéshez és befőzéshez is kifejezetten jól alkalmazható.
December óta a Debrecen Portál új partnere a Kiskertemben (http://www.debrecen-portal.hu/partnerek/kiskertemben-lekv%C3%A1rok-%C3%A...): a kínálatukban megtalálható diabetikus lekvárok és dzsemek készítésekor ők is eritritolt használnak! Ha kedvet kaptatok, kóstoljátok meg őket bátran!

Teteje