Édesanyák és gyermekeik

 

Édesanyák és gyermekeik

ANYASÁG ÉS INFORMÁCIÓ DÖMPING

Mostanában sokat gondolkodtam azon, mennyire nem egyszerű feladat modern világunkban anyának lenni. Manapság egyre több információ ér el minket, de néha úgy tűnik, mintha ez nem épp javítana, hanem csak rontana a helyzeten. A sok információ ellenére egyre nagyobb a káosz és annál több a kérdés a fejünkben. Nyugtassatok meg, hogy nem csak én vagyok így vele! 

KEZDETEK, TERVEZÉS

Amikor egy fiatal párban először megfogalmazódik az igény, hogy milyen jó lenne, ha végre már mellettük is ott szuszogna egy babaillatú, ártatlan, csupa szeretet kis lény, az anyák életében ezzel egy időben máris egyre több kérdés jelenik meg…
Ha most eljövök a munkahelyemről, vajon visszavesznek-e (1-2-)3 év múlva? Ha kisállatot tartunk a lakásban, min változtassunk, hogy a baba teljes biztonságban legyen? Mit változtassak az életmódomon, hogy a legjobbat adhassam majd a születendő babusnak?

POCAKLAKÓNK VAN!

Amikor végre megjelenik a várva vár két csík azon a bizonyos teszten, máris jönnek a további kérdések…
Milyen ételeket fogyasszak, hogy a baba biztosan tökéletesen egészséges legyen? Járjak szülés felkészítőre? Kismama tornára? Vagy jógára? Szedjek-e komplex kismama vitaminokat, vagy csak azokat, amire a vérképem alapján szükségem/szükségünk van? Válasszam az organikus táplálék kiegészítőket? Milyen zenét hallgassak, ami neki is jót tesz? Hiszen most már ő is hallja, amit én hallgatok…
És ez csak a kezdet!

MEGÉRKEZTEM

Amikor a kis szeretetcsomagunk megérkezik, akkor még tovább szaporodnak a kérdések… 

 

Mi történik, ha nincs elég anyatej? Vajon akkor is egészséges lesz, ha tápszeren nő fel? Mivel fürdessem, melyik kozmetikum a legbiztonságosabb? Teljes kiőrlésű vagy gluténmentes kenyér? Friss gyümölcslé vagy víz? És lehet, hogy itt az ideje felszereltetni egy vízszűrőt? Eléggé bababiztos-e a lakás? Nézhet-e tv-t, mesefilmet, és ha igen mikortól és mennyit? Milyen mesét olvassak neki, hogy a kis lelke és az intelligenciája is megfelelően fejlődjön? Ehet-e cukrot, csokit? Ha otthon nem eszünk, vajon máshol sem fogadja majd el, vagy épp többet fog enni belőle? Mehet-e már oviba/suliba, vagy maradjon még egy évet az eddigi biztonságos, megszokott környezetben? És egyáltalán melyik a legjobb ovi/suli a városban? Ha visszamegyek dolgozni, akkor cserbenhagyom? Eleget tanulok vele? Milyen gyerekekkel barátkozik? Milyen különórára vagy szakkörre vigyem? Mennyi zsebpénze legyen? Hogyan beszélhetném le a gyorséttermi étkezésről és az energiaitalokról? Mikor van itt az ideje, hogy a szexualitásról beszélgessünk vele? Hová menjen továbbtanulni?

És ez így megy évről-évre. A kérdéseknek sosincs végük. Ami egyfelől nem probléma, ha mindez csak döntési helyzet, és megoldandó feladat.

Azonban nagyon sokunkban a kérdések sora egyetlen kérdésre vagy kérdéskörre vezethető vissza: „Biztos, hogy nem rontottam el semmit? Elég jó anya vagyok a gyermekem/gyermekeim számára?”
És a válasz, amit sokan oly nehezen tudunk elhinni: NEM és IGEN! Nem rontottál el semmit! Elég jó anya vagy! Mindannyian elég jó anyák vagyunk! Ahogy a szüleink is azok, még akkor is, ha nem mindenben értünk velük egyet, ahogy a szemünk fénye sem fog mindig mindenben egyet érteni velünk. Ez így természetes, hiszen minden generáció legalább annyit, de inkább többet próbál adni és átadni gyermekinek, amennyit ők kaptak a szüleiktől gyermekkorukban. Hiszen mindannyian igazán szeretjük a gyermekeinket és arra törekszünk, hogy átadjuk mindazt, ami számunkra értékes és szép az életben. És ez így van jól.

Elég jó anyák vagyunk már korábban, mint ahogy tudnánk, hogy kisbabát várunk, hiszen a gyermekünk épp azért választ pont minket a szüleinek, mert mi vagyunk azok, akik számára a legjobbat, a legtöbbet adhatják, amire csak szükségük van, amit meg kell tapasztalniuk az életük során. És elég jó anyák vagyunk olyankor is, ha néha fáradtak, vagy szomorúak vagyunk, hiszen ez is az élet része. Sőt időnként azt is megengedhetjük magunknak, hogy felnőtt dolgokkal foglalkozzunk. Minden gondolatunkat ők töltik be ugyan, de nagyon fontos, hogy mi is tudjunk pihenni, kikapcsolódni. Hiszen gyermekünk akkor fogja jól érezni magát, ha mi is jól érezzük magunkat a bőrünkben!
A legfontosabb talán az, hogy a sok aggasztó kérdés dacára ne felejtsünk el önfeledten élni, és tudjunk minél több időt tölteni velük – boldogan és felszabadultan, tisztelettel, figyelemmel, szeretetben.

KISKERTEMBEN A GYERMEKEKÉRT 

Tudom, hogy minden édesanya számára fontos az is, hogy egészséges élelmiszereket tehessen a gyermeke tányérjára. A Kiskertemben lekvárok és dzsemek (http://kiskertemben.hu) nem tartalmaznak tartósítószereket, hiszen hőkezeléssel készültek, és aki a cukrot is szeretné kiiktatni a csemetéje étrendjéből, talál a kínálatunkban cukor hozzáadása nélkül, természetes édesítőszerrel készült termékeket is (http://kiskertemben.hu/index.php/termekeink/diabetikus-termekek).
Mi ezzel próbálunk segíteni az édesanyáknak, a hétköznapok hőseinek a család egészséges élelmezésében.

Teteje