Élvezetek

 

Élvezetek

Édesség – Az édesség bizony az élvezetek netovábbja. Mindenkinek megvan a saját ízlése, a választék hatalmas. Van aki imádja a csokoládét, a másik viszont kevésbé szereti, imádja a süteményeket. Minden édességnek megvan a maga sajátos jellege. És ezeket fölösleges valamilyen közös nevezőre hozni, éppen nézni kell mindegyiknek a sajátos előnyét, a sajátos élvezetét. A csokoládénál mindenképpen ajánlatos a csoki darabkákat, vagy a csoki bonbont folyamatosan, finoman, lassan szopogatni. A méz minden formában jó, de a mézet legteljesebben úgy tudjuk élvezni, ha egy vajas kalácsra tesszük a mézet, és tejjel esszük ezt a mézes-vajas kalácsot.


A sütemények választéka elképesztő. Minden alkalomhoz és különböző körülményekhez időszakhoz leginkább illő süteményeket lehet választani. De jó úgy például megenni délután egy süteményt úgy, hogy iszunk hozzá egy kávét, cukor nélkül, keserűen, ami még jobban aláhozza a sütemény édességét. Ha sütemény nélkül isszuk a kávét, akkor érdemes abba egy kis tejszínt önteni, mert akkor selymesebb, kellemesebb lesz. Ha cukor nélkül isszuk a kávét, akkor is érdemes egy kevés tejszínt önteni rá, de az édesített tejszínhab kevésbé jó, mert elégtelen a tejszínhab édessége, hogy érvényesüljön önmagában, hiszen gyorsan beleolvad a kávéba vagy, vagy hogy igazi édes ízt adjon a kávénak, csupán enyhe édes mellékíz keletkezik. Az úgy nevezett presszó, vagy fekete kávé kifejezetten jó cukor nélkül, ugyanakkor az úgy nevezett török kávé, és a különféle kapucsínók édesen, édesítve jók. Az édességeket és a süteményeket többféleképpen érdemes és lehet párosítani gyümölcsökkel is. Ezek a gyümölcsök általában kellemes, friss ízt hoznak, ellensúlyozzák a sütemények jellegét. Mint a legtöbb élvezetnél, itt is fontos a mérték tartás, minél mértéktartóbb módon eszünk édességeket, annál nagyobb élvezettél ennénk azokat. Egyes helyeken, mint például a Skandináviában a szülők helyesen korlátozzák időben a sütemények fogyasztását. Ott lehet találkozni olyan szokással, hogy süteményeket csak szombati napon fogyasztanak. A cukor használata így is mindennapi.

A Batthyány cukrászda két kihagyhatatlan ajánlata: kardinális és
grillázsroló. Ha még nem kóstoltad, akkor azért, ha már kóstoltad, akkor
pedig azért. :-)
A kardinális egy könnyű, finom osztrák eredetű édesség, ami minden
alkalomra tökéletes desszert.
A grillázsroló pedig a Batthyány cukrászda egyik különlegessége. A grillázs
egy főleg cukorból készített, törött darabokból álló desszert. A szó
franciául azt jelenti édesség.

A cikk partnere: 

Teteje