Érdekességek az új Európai Bizottságról

Europa Bizottság
 

Érdekességek az új Európai Bizottságról

Tudta-e Ön, hogy ki az Európai Bizottság új elnöke? Tudta-e, hogy hány hölgy tagja van az új testületnek?

Az Európai Bizottság az Európai Unió egyik legfontosabb intézménye. Az EU egészének érdekeit képviseli és támogatja. Új európai jogszabályokra vonatkozó javaslatokat szövegez. Az uniós politikák végrehajtásával és az uniós források elköltésével kapcsolatos mindennapi feladatokat látja el. Az egyes uniós tagállamokból kinevezett 28 biztos ötéves hivatali ideje alatt a Bizottság politikai vezetését látja el. Minden biztos az elnök által meghatározott, saját szakpolitikai területért felelős.
Az elnökét az Európai Tanács nevezi ki. Szintén a Tanács nevezi ki a többi biztost is, a kinevezett elnökkel egyetértésben.
A biztosok és az elnök kinevezését az Európai Parlamentnek jóvá kell hagynia. A biztosok hivatali idejük alatt elszámoltathatóak a Parlament felé, amely egyedül jogosult a Bizottság feloszlatására.
2014-ben új Európai Bizottság alakult Jean-Claude Juncker, egykori luxemburgi államfő elnökletével. A magyar biztos Navracsics Tibor, aki a kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyekért felel.

Néhány érdekes szám az újonnan felállt Bizottságról: A 28 tagú testületben 19 férfi és 9 nő foglal helyet. Átlagéletkoruk 53 év. Jelentős politikai tapasztalattal rendelkeznek, korábban miniszterek, miniszterelnökök, EP képviselők stb. voltak.
Junker elnök 10 pontba szedte a következő 5 évre kijelölt prioritásait, melyek közül a legfontosabbak: új munkahelyek teremtése, erősebb monetáris unió, digitális közös piac, új migrációs politika és erősebb Európai Unió megteremtése a nemzetközi porondon.

A Bizottság székhelye Brüsszelben és Luxembourgban van, emellett valamennyi uniós országban rendelkezik ún. képviselettel.
 

Teteje