Így néz ki egy ütős csapat!

 

Így néz ki egy ütős csapat!

A cégek sokszor magas szakmai tudással és kiváló referenciákkal rendelkező munkatársakat preferál. Ám hiába a kiválóság, ha nem tudnak együttműködni a munkatársak. Egy sikeres csapatba nem csak jó képességű emberek kellenek.

Az egyes elvégzendő feladatokat általában nem tudja teljesíteni egyetlen ember, hiszen nem létezik olyan személy, amely minden elvárásnak kivétel nélkül megfelel. Ezért van a csapat, ezért van szükség csapatmunkára, amely folyamatosan változhat, új ötletekkel gazdagodhat, új emberek jönnek, néhányan pedig elmennek. A csapat tagjai képesek arra, hogy kiegészítsék egymás kompetenciáit, és így együtt képesek elérni a célt.

Nem csak tudás kell

A csapat egészét a közös cél határozza meg, de fontos az is, hogy minden csapattag érezze, a csoporthoz tartozik, és folyamatos kontaktban vannak egymással, egymástól is függnek. A közös cél érdekében tisztázni kell a tagok szerepét, és ezeket az egyéni képességeknek is meg kell feleltetni. Nem szabad tehát kimondottan a szakmai tudásra alapozni. Figyelembe kell venni a személyiségeket is, és annak megfelelő pozíciót találni nekik.

Csapattagok és szerepek

Dr. Meredith Belbin szerint minden csapattagnak két szerepe van. Az egyik maga a konkrét, rábízott feladat, a másik a csapatszerep. A csapattagok rendkívül különbözőek lehetnek, vannak az ötletelők, vannak a kétkedők, és vannak azok, akik minél hamarabb szeretnének munkához látni. Minden csapatban nyolcféle szerep létezik: a vállalatépítő, az elnök, a serkentő, az ötletgyártó, a forrásfeltáró, a helyzetértékelő, a csapatjátékos és a megvalósító. Az a jó, ha minél több megtalálható a csapatban ezekből a típusokból. Ezáltal meg tudják osztani a feladatokat, és eredményesebben tudják elvégezni a munkát.

A szerepek felosztása

Amikor összeállítunk egy csapatot, fel kell mérnünk, ki milyen tulajdonsággal rendelkezik. A tulajdonságok könnyen felmérhetők, számos internetes teszt segít ebben ingyenesen. Megmutatják az elért pontszámokat és azt is, hogy melyik szerep illik rá. Egy személy azonban több szerepet is betölthet, így láthatjuk ki mennyire rugalmas, és mennyire képes alkalmazkodni. Ha a vezető felismeri, hogy melyik alkalmazott melyik szerepbe illik, akkor könnyebben tudja támogatni az erősségeiben és motiválni is tudja. A különböző karakterű, tulajdonságokkal rendelkező személyek pedig a munka során motiválni fogják egymást, tanulnak egymástól és ösztönzik egymást.

A sikerhez vezető út

A sikerességhez egy fejlettségi szintre is szükség van. Meg kell találni a szerepeket, ki kell alakítani egy közös normát, a csoporton belüli kommunikációt és a munkamegosztás folyamatát. Kezdetben még bizonytalanság fogja jellemezni a csoportot, és a vezetőtől várják majd az iránymutatást. Ezután felszínre törnek a tagok közötti ellentétek, kialakulna a szokások, megkezdődik a belső egyensúly keresése. A munkafázis során a tagok kezdik elfogadni, megbecsülni egymás tulajdonságait, ezáltal pedig képesek lesznek sikeresen végezni a munkájukat, és tisztázni a közös célokat, amit meg is kell erősíteniük. Az elvárásokat is tisztázni kell, a félelmeket, kétségeket meg kell ismerni. A csapaton belül pedig igyekezni kell mellőzni a versenyt, hogy megmaradjon a motiváció.

 

Teteje