Így pazaroljuk 30 évesen a pénzt

pénzügyi tanácsok
 

Így pazaroljuk 30 évesen a pénzt

Egy bizonyos kor után, úgy harmincon túl már jó pár élettapasztalatot tudhatunk magunkénak. Nemcsak magánéleti és szakmai sikerekkel büszkélkedhetünk, de rengeteg kudarcot is megéltünk, amikből jó esetben tanultunk. Éppen ezért könnyen gondolhatjuk azt, hogy mindent tudunk a pénzügyekről és a pénzről. Ez persze nincs így, és ha nem vigyázunk, akkor nagyon megfizethetünk érte.

Az egyik ilyen eset például az, hogy változik az élethelyzetünk ebben a korban. Ilyenkor már merően mások a pénzügyi lehetőségek és a kihívások, mint ezelőtt. Már rendelkezünk tapasztalattal, így többet kereshetünk, viszont szülőként például jelentősen megnőhetnek a kiadásaink is. Nem árt, ha egy részletesebb pénzügyi tervet dolgozunk ki. A másik ilyen eset, hogy rajtunk kívül a világ is folyamatosan változik, ez nem függ a korunktól. A pénzügyi forradalomban az egyetlen dolog, ami állandó, az a változás.

Alapvetően 5 hiba van, amit a pénzzel kapcsolatban elkövethetünk 30 felett:

1.      Biztonság nélkül élni! A tapasztalat azt mutatja a pénzügyi teendőink legvégére soroljuk az élet-, egészség- vagy lakásbiztosításokat, vagyis sok esetben nem is rendelkezünk semmiféle biztosítással. Ennek főleg az az oka, hogy nem ígérnek hozamokat, illetve túl nagy a választék és nehéz megtalálni a számunkra legmegfelelőbbet. Az időnket azonban érdemes lenne rászánnunk, hiszen bármikor szükségünk lehet rá.

2.      Családjogi kérdések! Nem túl romantikus az egymás zsebében való turkálás, mégis fontos, hogy beszéljünk a pénzügyeinkről, mielőtt összekötjük az életünket. Sokan problémaként élik meg ezt, pedig a nézeteltérések elkerüléséhez egy jelentheti majd a megoldást.

3.      Mindent az első gyerekre! Hajlamosak vagyunk túlköltekezni magunkat az első gyereknél, és olyan dolgokat vásárolni, amikre úgysem fog emlékezni csak fotókról. Próbáljunk meg mentesülni a felelőtlen döntések alól és inkább nyissunk megtakarítási számlát a gyerekeknek, így gondoskodhatunk a későbbi tanulmányaikról, vagy lakásvásárlásukról.

4.      Halogatás, önámítás! Fontos az egészséges optimizmus. Túlzásokba azonban nem szabad esni, mert a legveszélyesebb csapda. Sokan vannak, akik azt feltételezik, hogy 40 felett a tapasztalatuk miatt többet fognak keresni, ezért csak halogatják a nyugdíjtakarékosságot, a lakásvásárlást, vagy a családalapítást. Erre azonban semmiféle garancia nincs.

5.      „Csak a pénz számít!” Ez az érem úgynevezett másik oldala, amikor csak a pénzt hajkurásszuk. Persze fontos, hogy legyen egy pénzügyi egzisztenciánk, hogy kiegyensúlyozottak legyünk, de nem ennek kellene a legfontosabbnak lennie. Egészségünkre és boldogságunkra is gondolnunk kell, és olyan hivatást kell választanunk, ahol kiteljesedhetünk, amit szeretünk, és akkor hosszú távon megkapjuk a várt anyagi megbecsülést. 

Teteje