Önbecsülés, miközben félsz

önbecsülés, önismeret, önképzés, személyiség fejlesztés
 

Önbecsülés, miközben félsz

Minden megélt tapasztalatunk rézünkké válik, de ha öntudalanul hagyjuk hatással lenni személyiségünkre, a kudarcokról hozott önkéntelen véleményünk le is rombolhatja azt - elég gyorsan. 7 éves korunkra már általában tele vagyunk ilyennel. Gyerekként a szülő dolga, hogy javítson ezen. Felnőtt korunkban viszont hozhatunk tudatos döntéseket.
 
Megválaszthatjuk magát a tapasztalatot (mint élményt), de magát a véleményünket is arról. A velünk történt, "nem szándékosan" megélt tapasztalatokkal kapcsolatban már csak a véleményünket választhatjuk meg és ez segíthet abban, hogy az önbizalmunk ne menjen le a lefolyón.
Van egy olyan "módszer" is , ami már az elejétől a saját tudatos döntésünkkel határozza meg önbizalom szintünket. Kell hozzá egy kis bátorság, de mint tudjuk: nem baj, ha félünk, ha megteszünk dolgokat ennek ellenére, az biztos, hogy javítani fogja az énképünket.
 
Először válaszd, ki azt az élményt, amiről azt gondolod, változást fog hozni az életedbe. Egy olyat, amiről úgy érzed, hogy számodra egy nagy kihívás lesz. Ne sokat gondolkodj, vágj bele, mielőtt meggondolod magad.
Inkább azt a képet lásd és azt érezd, ahogy megcsináod és fenomenálisan érzed magad nem csak az élménytől, hanem attól is, hogy meg merted tenni. Ez biztosan jót tesz majd az önbecsülésednek.
Felszökött benned az adrenalin és az endorfin, elsajátítottál új készségeket, legyőzted a félelmedet. Persze nem muszály rögtön a legnagyobb kihívással kezdeni, nehogy elijeszd magad örökre az új dolgok kipróbálásától. Itt most nem a bizonyítás a lényeg, hanem az önbizalmad megtalálása. Ebben az esetben választd a fokozatosság elvét.
 
A nagy élmények ritkábbak életünkben, még akkor is, ha tudatosan választjuk őket. Egyébként sem érdemes túlzásba vinni, mert a végén már azt sem értékelnénk, mint ahogy (a kis önbecsülésű emberek általában így élnek), a mindennapi apró mozzanatokat sem becsüljük. Pedig a hétköznapi pillanatokból áll az életünk, érdemes hát értékelnünk minden percét. Egy-egy kis kedvesség, jól elvégzett munka, baráti ölelés, egy esti kiadós pihenés és a többi apró történés, melyekből meríthetünk.
 
Tehát, légy hálás minden pillanatért és időnként lépj ki kényelmes szokásaidból. Egyik az jó kedélyállapododat, a másik az egészséges önbecsülésedet támogatja. Ne felejtsd el, neked kell beletenni magad. Már önmagában a szándék, hogy változni akarsz, elindít az úton. Ezek az élmények hozzásegítenek ahhoz a fejlődéshez is, hogy az addig nehéznek értékelt napi feladatokat és stresszt jobban kezeljük, hiszen azoktól sokkal nagyobb feladatot oldottunk meg.
 
Nem utolsó sorban a rendszeres testedzés, sportolás vagy jóga az, ami a testen keresztül hatva teszi harmónikusabbá lelki és szellemi állapotunkat, így önbecsülésünket is erősíti.
 
Tedd meg önmagadért, amit csak tudsz. Az emberek életük végén nem azokat a dolgokat bánják a legjobban, amelyeket megtettek, hanem azokat, melyeket nem tettek meg.
 
Teteje