Önkéntesek Európában és azon túl

 

Önkéntesek Európában és azon túl

Önkéntesek Európában és azon túl

Nem sikerült a felvételid, de szeretnéd hasznosan tölteni az idődet? Szívesen megismerkednél más kultúrákkal? Akkor az EVS Neked való!

Az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS-European Voluntary Service) célja, hogy az Európai Unió fiatal polgárainak a társadalmi tevékenységekben való részvételét támogassa Európában és azon kívül. A jelentkezőként lehetőséged nyílna az adott ország kultúrájával, nyelvével megismerkedni, miközben aktívan hozzájárulsz a közösség életéhez, fejlesztve ezzel saját személyiségedet is.

Az önkéntesség alapja, hogy a pályázó saját, szabad akaratából szeretné mások és az egész társadalom javát szolgálni. Emellett az érintett személy nem részesül anyagi ellenszolgáltatásban, nem profitorientált célból végzi az adott tevékenységet, amely biztosítékot jelent a fogadó civilszervezet számára. Az EVS nem kerül plusz kiadásodba, hiszen az önkéntesprogram fedezi a felmerülő költségeket úgy, mint szállást, étkezést, az célországba az útiköltség 90%-át, valamint fizeti a közlekedésedet, a biztosításodat és emellé zsebpénzt is kapsz.

Szívesen utaznál külföldre, de nem mersz, mert nincs nyelvvizsgád? Nem akadály. A jelentkezésnek nem feltétele a szakmai képzettség vagy nyelvvizsga, bár természetesen segít a nyelvtudás. Ha elmúltál 17 de, még nem vagy 31 év, lehetőséged van önkéntesként egyénileg vagy csoportosan jelentkezni. A Fiatalok Lendületben Program magyarországi megvalósítója és koordinálója az NCSSZI – Mobilitás Országos Ifjúsági Igazgatóság várja a lelkes fiatalok pályázatait. Elsődlegesen a motiváltság szükséges a társadalmi célok megvalósítása iránt. Az érdeklődőként több terület közül választhatsz a környezetvédelmen át a művészetekig, de lehetőség van az idősek, fogyatékkal élők támogatására is, valamint részt vehetsz ifjúsági-és gyermekprogramokban is.

Az EVS programhoz akkreditált küldő szervezeteken keresztül lehet csatlakozni. A küldő szervezetek az önkéntesek toborzását, felkészítését, kiutazásuk megszervezését végzik, illetve kapcsolatot tartanak az EVS szolgálat ideje alatt a külföldön lévő önkéntesekkel. Ha elhatároztad magad, a magyarországi küldőszervezetek elérhetőségeinek adatbázisából válogathatsz, de egy általad választott tapasztalt, nonprofit szervezetet is meggyőzhetsz, hogy akkreditálja magát, mint küldő szervezet. Az akkreditált fogadó szervezetekről és az általuk kínált projektekről pedig a hivatalos EVS adatbázisban lehet bővebb információt találni.

A választott fogadóhely előzetesen felkeres és meggyőződik az elhivatottságodról (E-mail, telefon, Skype, stb.) annak érdekében, hogy mindkét fél számára hasznos legyen az önkéntesség. Miután tisztázódtak a lényeges kérdések, benyújtják a pályázatukat egyikük Nemzeti Irodájához, hogy támogatást igényeljenek az EVS projekt költségeinek fedezéséhez. Fontos kiemelni, hogy NEM az neked kell elkészítened és benyújtanod a pályázatot, hanem a téged fogadó / küldő civil szervezet. Az elbírálás és a végeredmény megszületése 2 hónapot vesz igénybe, amelyről a fogadó vagy küldő szervezet küld értesítést neked, mint leendő önkéntesnek.

Az önkéntesség során világot láthatsz, nemzetközi tapasztalatokat gyűjthetsz, barátokat szerezhetsz, jobbá teheted a világot és nem kell költségekbe verned magad. Egy izgalmas kaland, ne maradj le!

 

A cikk partnere: Europe Direct Hajdú-Bihar

Forrás:

  1. Európai Ifjúsági Portál: Önkéntes munka Európában, https://europa.eu/youth/eu/article/45/770_hu
  2. Európai Önkéntes Szolgálat kiadványa: http://yia.hu/admin/uploads/evs_kiadvany_ok_(2).pdf
  3. Fiatalok Lendületben Program: EVS, http://yia.hu/oldal.php?szam=5
  4. Fiatalok Lendületben Program: Önkéntes leszek, http://yia.hu/aloldal.php?oldalnev=EVS&aloldal=%C3%96nk%C3%A9ntes%20lesz...
Teteje