Őstermelők figyelem!

 

Őstermelők figyelem!

Még van lehetőség 2017. március 20-ig érvényesíteni az igazolványukat, hogy továbbra is fennmaradjon őstermelői jogviszonyuk, és hogy jogszerűen végezhessék értékesítési tevékenységüket.

Ez a határidő minden őstermelő számára fontos. Azok a személyek, őstermelők, akik hatályos, új típusú (ideiglenes vagy kártyaalapú) igazolványuk mellett eddig még nem rendelkeznek a 2017-es adóévi értékesítési betétlappal, azok 2017. március 20-ig kérelmezhetik ennek kiváltását. A kiváltás a jogfolytonossághoz szükséges. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felhívja a figyelmet, hogy az érvényesítés visszamenőlegesen január 1-től lesz érvényben.

Sokan nem érvényesítették még igazolványukat, a határidő pedig vészesen közeledik. Mindenképpen azt javasolják, hogy aki teheti, keresse fel minél hamarabb a bejelentett álladó lakóhelyük, vagy tartózkodási helyük szerint illetékes falugazdászt az ügyintézéshez. A falugazdászok és az ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei a NAK oldalán megtalálhatók. A NAK felhívja azoknak az őstermelőknek a figyelmét is, hogy akik nem az érvényesítés miatt terveznek ügyet intézni, azok a határidő lejárta, vagy március 20. után tegyék meg.

A mezőgazdaságban a NAK legnagyobb vállalása 2016-ban az őstermelői igazolványok papíralapúról plasztikalapúra való cseréje volt. Az igényelt őstermelői igazolványok száma csökkent, ami az őstermelői társadalom elöregedésének köszönhető, illetve a gazdaság fehéredésének, vagyis, hogy az ál-őstermelők kiszorulnak a piacról. Az igazolvány érvényessége okostelefonnal is ellenőrizhető.

Teteje