“Életet Ajándékozó Kórház”

 

“Életet Ajándékozó Kórház”

A DE OEC Idegsebészeti Klinika Intenzív Osztályáról 2012-ben 22 potenciális donorjelentés történt. A jelentésekből 15 esetben valósult meg donáció. Az egyetem donációs aktivitásának köszönhető, hogy Hajdú-Bihar Megye volt a lakosságszám alapján legtöbb donort adó megye Magyarországon. A példaértékű, 1 millió lakosra számított 35,2 donor eléri a szervadományozásban világelső Spanyolország adatait is.

A klinika a korábbi években is rendszeresen jelentett potenciális donorokat, de az utóbbi 2 évben tudatos szervezési lépések történtek, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy e tekintetben jelentős javulás következzen be. A belső szervezési lépések érintették az Országos Vérellátó Szolgálattal való szorosabb együttműködést, melynek keretén belül az OVSz helyi koordinátora a potenciális donorok felismerésekor segítette a szakemberek munkáját. Ezen kívül példamutató együttműködés alakult ki a kérdésben a DE OEC különböző szervezeti egységei, így az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék, az Idegsebészeti Klinika és a Neurológiai Klinika között. Ennek az együttműködésnek köszönhetően tudatosan követtük az agyvérzésben és egyéb agyi érkatasztrófákban szenvedő súlyos állapotú betegek sorsát és az agyhalál tüneteinek észlelése érdekében különös gondot fordítottunk az agyhalállal kapcsolatos korszerű diagnosztikai eszközök fejlesztésére, valamint agyhalottak esetében az átültethető szervek állapotának megőrzésére.

Az intenzív osztályok ügyeletes orvoscsoportjai úgy kerültek kialakításra, hogy azokban minden esetben legyen egy az agyhalál megállapításában és az agyhalott, potenciális donorok szerveinek megőrzésében nagy tapasztalattal rendelkező intenzív orvos. Ezt több éves, rendszeres képzési programokkal, az agyhalál-diagnosztikában használatos eszközök (pl. transzkraniális Doppler) alkalmazásával és a vizsgálati technika minél szélesebb körben való elsajátításával értük el. Munkánk során arra is kiemelt figyelmet fordítottunk, hogy a potenciális donorok fenntartó ellátása során minél több szerv funkcióképességét és minőségét megőrizzük, amely által több szerv transzplantációja valósult meg a szervátültetésre váró betegek körében.

A DE OEC e tudatos továbbképzési és betegellátási fejlesztéssel érte el azt, hogy a lehetséges szervdonorokat, illetve szerveiket ne „veszítsük el”, hiszen egy-egy szervdonor, akin sajnálatos módon már nem tudunk segíteni, szerveivel potenciálisan 6 szervátültetésre váró beteg életét tudja megmenteni.

Az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Irodája végzi a szervkivételi riadók országos hatáskörű szervezését Magyarországon a 323/2006 (XII. 23.) Korm. rendeletben található felhatalmazás alapján. Az intézet a donorjelentések non-stop fogadására ingyenesen hívható donorjelentő zöldszámot biztosít a donort jelentő intézményeknek.

2012-ben nőtt az élő és halott szervdonorok száma Magyarországon, ennek következtében több szervátültetést lehetett végezni a négy városban működő, hat magyarországi transzplantációs központban, ahol összesen négyféle transzplantációs programot működtetnek.

A Szervkoordinációs Iroda 230 donorjelentést regisztrált 2012-ben. Agyhalott szervdonorból 143 alkalommal történt transzplantációs célú szerveltávolítás. Ennek eredményeként 303 szervtranszplantációt, illetve további 53 élődonoros veseátültetést végeztek az év során.

A donorjelentések 54 kórházból érkeztek, míg 42 intézményben történt szervkivétel. A legaktívabb donorkórházban 15 szervdonáció valósult meg az év során.

Magyarország Eurotransplant csatlakozása mellett az Országos Vérellátó Szolgálat megkezdte a kórházi koordinátori hálózat kiépítését az elhunytakból történő szervkivételek számának növelése érdekében.

Forrás: DE OEC

Teteje