Akár 20%-os nyugdíjcsökkenés is várható

 

Akár 20%-os nyugdíjcsökkenés is várható

Bár panaszkodunk a nyugdíj összege miatt, mégis magasabb a nyugdíj hazánkban a fizetésekhez képest, mint más fejlettebb országban. Ennek ellenére rendkívül alacsonyak a fizetések, ami problémákat okoz, hiszen nem tud mindenki félretenni a nyugdíjas évekre, pedig elkerülhetetlen a spórolás a jövőre nézve.

A jelenlegi helyzetet figyelembe véve azonban nem lehetetlen, hogy csökkenni fog hazánkban a nyugdíj, függetlenül attól, hogy az EU átlagánál 20, az OECD átlagánál pedig 30%-kal magasabb a nyugdíj.
Számos kritika éri hazánk nyugdíjrendszerét, főként a jövőre vonatkozó fenntarthatatlanság miatt, illetve a fizetésekhez képest túl magas összeget fizet ki más országhoz képest. Hazánk 89,6%-os helyettesítési rátával rendelkezik, így körülbelül Ausztriával, vagy Hollandiával áll egy szinten. Ez a ráta az EU-ban jóval kisebb, ezért várható az, hogy hazánk is követi az EU átlagot, ennek pedig 20%-os csökkenés lehet az eredménye.

Ha elérjük az európai átlagot, akkor számolnunk kell azzal a ténnyel, hogy 100 ezer Forint kereset esetén majdnem 19 ezer Forinttal fogunk kevesebb nyugdíjat kapni, mint amennyit egyébként most kapunk.
A fizetéseket illetően az az igazság, hogy az európai rangsor vége felé állunk, és nincs sok esély, hogy ez változzon, a nyugdíjat illetően pedig az a tény, hogy az alacsony bérek nagy százalékát kapjuk meg. A csökkenéssel ugyebár egy kisebb összegtől esünk el, amire az öngondoskodás lehet a megoldás, hogy pótoljuk. Ehhez önkéntes magánnyugdíjpénztárak, nyugdíj-előtakarékossági számlák, nyugdíjbiztosítások állnak rendelkezésre, amelyeket az állam 20%-kal támogat.

Azonban fontos, hogy ha megtakarításon gondolkozunk, mindenképp keressünk fel egy szakértőt, nehogy a végén két szék közül a pad alá essünk.

Teteje