Amit a vendéglátás áfájáról tudni kell

 

Amit a vendéglátás áfájáról tudni kell

A vendéglátásban mostantól 18%-os áfával kell számolni, ami sok problémát jelent a gyakorlatban.

Az év elejével áfacsökkentés van érvényben az éttermekben. A parlamenti döntés révén az éttermi étel- és a helyben készített, nem alkoholtartlamú italokra 2017-ben 18%-os áfa érvényes, 2018-tól pedig 5%-os. Ez azonban csak a kereskedelmi vendéglátásra vonatkozik, a közétkeztetésre nem, így jelentős különbségek alakulhatnak ki.

Az áfacsökkentést érvényesítők sem maradnak probléma nélkül. A kedvezményes adókulcs alkalmazásához ugyanis több feltételnek is meg kell felelni:

-          szolgáltatásnyújtást kell végezni

-          a nyújtott szolgáltatásnak a KSH Szolgáltatások Jegyzékének 2002. szeptember 30-án érvényes besorolási rendje szerinti SZJ 55.30.1 alá kell tartoznia

-          a szolgáltatásnak étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra kell vonatkoznia.

Ha valamelyik feltétel nem érvényesül, akkor a kedvezményes áfakulcsot nem lehet alkalmazni. Az áfakulccsal kapcsolatban számos kérdés merül fel, például, hogy mi számít helyben készített italnak, mi van, ha elviszik az ételt. Az áfa csak akkor lehet alacsonyabb, ha az ételt felszolgálják, elvitelnél már magasabb áfakulcsot kell alkalmazni. Ez azonban nagy fejtörést okozhat a vendéglátósoknak.

Az áfacsökkentés kapcsán az alábbi kérdések merültek fel a leggyakrabban:

  1. Milyen adómértékkel adózik a felszolgálási díj, ha az étterem a vendégnek két eltérő adómértékkel adózó szolgáltatást nyújt?

A felszolgálási díj azt a díjat takarja, amikor a kiszolgálás felszolgáló közreműködésével történik. Erre külön díjat számítanak fel, és havonta kell fizetni a vendéglátásban közvetlenül közreműködőknek. Ez a díj az éttermi, vendéglátási szolgáltatás adóalapjába tartozik. Ezt a díjat arányosan kell megosztani a szolgáltatások között.

2.      Hogyan rögzíthető a pénztárgépben a két eltérő adómérték alá tartozó felszolgálási díj?

A jelenlegi pénztárgépeknek önálló tételsorként kell feltüntetniük a felszolgálási díjat az áfa mértékével együtt. Ezt az online pénztárgép üzemeltetője vagy a pénztárgépet szervizelő műszerész is beállíthatja.

3.      Milyen adómértéket kell alkalmazni akkor, ha egy vendég megrendelte az ételt az étteremben, de nem tudta mindet megenni, ezért kéri, hogy a maradékot csomagolják el?

Ebben az esetben a vevő elviteli, vagy helyben fogyasztási szándéka a meghatározó. Tehát, ha a vendég eredeti szándéka éttermi szolgáltatásra irányult, vagyis helyben fogyasztja az ételt, akkor a maradék elvitele éttermi szolgáltatásnyújtásnak minősül, ami 18% áfát jelent.

4.      Ha az étteremben felszolgált menü ára az étel mellett egy 0,5 l palackozott üdítőt is magában foglal, akkor 18 vagy 27%-os adómértéket kell alkalmazni?

A menü esetén, a számlán az ételek árát külön kell feltüntetni, erre 18%-os kulcsot alkalmazunk, a fél literes kóla árára pedig 27%-osat.

5.      Amennyiben az étteremben egy fogyasztás keretében a vendég ételt és alkoholtartalmú italt is fogyaszt, akkor hogyan kell megállapítani az adómértéket?

Alkoholtartalmú ital fogyasztása esetén nem alkalmazható a teljes fogyasztásra a 18%-os adómérték. Önálló adóalapot határozhat meg a vendéglátó az ételforgalomra és az alkoholtartalmú italforgalomra, ilyenkor az ételforgalomra alkalmazható a 18%.

6.      Amennyiben a vevő elvitelre kéri az ételt, de mégis helyben fogyasztja el, akkor szolgáltatásnyújtásként 18%-os adómérték terheli az ügyletet, vagy termékértékesítésnek kell tekinteni?

Ha a vevő az ételt elvitelre kéri, de mégis helyben fogyasztja el, akkor az eredeti szándéknak megfelelően termékértékesítésként kell kezelni, vagy 27%-os adókulcs terheli.

7.      Vonatkozik-e a 18%-os adómérték olyan önkiszolgáló étteremre, amely egy üzletházban vagy plázában található, van lehetőség leülni és ott helyben fogyasztani, azonban az asztalokat, székeket, tálcákat stb. nem az étterem, hanem az üzletház üzemeltetője ún. étkezőudvarban biztosítja?

A szolgáltatásnyújtás gyakorlatilag az önkiszolgáló étkezőhelyen is megvalósulhat, így erre is vonatkozik a 18%-os adómérték, nem befolyásolja a hely.

8.      Hová lehet fordulni, ha a végzett tevékenység besorolása nehézséget okoz?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elérhetőségén lehet tájékozódni a Szolgáltatások Jegyzéke (SZJ) szerinti besorolásról.

9.      Catering szolgáltatást végző étterem esetében, amennyiben a külső helyszíni rendezvényt pincérrel, étkészlettel stb. biztosítja, alkalmazható-e a kedvezményes adókulcs?

Az ételszolgáltatás rendezvényeken magánszemélyek számára az SZJ 55.52.11 („Ételkészítés lakosságnak”), vállalati, intézményi stb. rendezvényeken az SZJ 55.52.13 („Ételkészítés más szervezeteknek”) szám alá sorolható. A catering szolgáltatás minden esetben 27%.

10.  Jellemzően mely italokat sorolhatjuk az alkoholmentes helyben készített italok körébe?

Helyben készített, alkoholmentes italok közé soroljuk a helyben készített, ott elfogyasztott kávét, limonádét, teát, sűrítményből készített szörpöt, almafröccsöt, alkoholmentes koktélt, turmixot.

11.  Amennyiben az italboltban/dohányboltban kapható helyben készített kávét a vevő helyben elfogyasztja, egyéb kapcsolódó szolgáltatás nem biztosított, akkor alkalmazható-e a 18%-os adómérték?

Ebben az esetben csak az általános, 27%-os adómérték alkalmazható.

12.  Ha az étteremben pizzát sütnek, melynek árában – helyben fogyasztás esetén – 2017. január 1-jétől 18% áfát számítanak fel, milyen adómérték vonatkozik az elvitelre kért és dobozba csomagolt pizzára, lehet-e 18%-os adómértéket alkalmazni ekkor?

A pizzánál termékértékesítés történik, ha elvitelre kéri valaki, ezért 27% az áfája. De figyelni kell arra is, hogy ha a túlnyomórészt lisztből készült termék vámtarifaszáma beletartozik az áfatörvényben külön meghatározott termékkörbe, akkor 18% az áfa.

13.  A kedvezményes adómérték alkalmazásának feltétele-e, hogy a vendég ételt és italt is fogyasszon egyszerre?

Nem szükséges egyszerre ételt és helyben készített, nem alkoholtartalmú italt fogyasztani a kedvezményes adómérték miatt. Viszont kizárólag italforgalmat tartalmazó szolgáltatás csak akkor tartozik a kedvezményes adómérték alá, ha az ital helyben készült, és nem tartalmaz alkoholt.

14.  Az étlapon szerepel olyan desszert (fagylaltkehely, tiramisu), étel (rizottó), illetve kávé, amely alkohol hozzáadásával készül. Ezen tételekre alkalmazhat-e a 18%-os adómérték?

Az alkohollal készített kávénál nem teljesül az a feltétel, hogy nem tartalmazhat az ital alkoholt. Fagylaltnál, tiramisunál, más, alkoholt tartalmazó ételnél alkalmazható a 18%-os adókulcs.

 

Teteje