Atomki hírek

 

Atomki hírek

Magyarország csatlakozik az európai üvegházgáz-megfigyelésekhez

Magyarország belép az éghajlat- és légkörkutatás legfontosabb európai kutatási szervezetébe, az Integrált Szénmegfigyelő Rendszerbe (ICOS). Az ICOS küldetése, hogy számos korszerű mérőhely összehangolt működtetésével és egységes mérési módszerek alkalmazásával hosszú távú vizsgálatokat végezzen, amellyel egyrészt elősegíti a szén globális körforgásának megértését, másrészt megbízható információt ad az üvegház hatású gázok változásairól. A szervezet célja a klímaváltozás okainak, mechanizmusának és következményeinek feltárása. Ezzel tudományos alapokat nyújt a megfelelő klímavédelmi jogszabályok megalkotásához.

 

Az éghajlat- és légkörkutatás hazai kutatóműhelyeinek javaslatára, az ELKH (Eötvös Loránd Kutatási Hálózat) és az NKFIH (Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal) támogatásával Palkovics László innovációs és technológiai miniszter döntése alapján az ICOS (Integrated Carbon Observation System) 2021. májusi közgyűlésére Magyarország benyújtotta az ICOS Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorciumhoz (ERIC, European Research Infrastructure Consortium) történő csatlakozásának kérelmét, amelyet a közgyűlés egyhangúlag elfogadott. Magyarország 2022. január 1-től válik a konzorcium teljes jogú tagjává.

 

Az ICOS magyarországi bázisát a most formálódó ICOS-HU konzorcium adja, amelynek a hazai éghajlat- és légkörkutatás intézményei lesznek várhatóan a tagjai: az Atommagkutató Intézet (ATOMKI), a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (FI), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Meteorológiai Tanszéke és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Növényélettan és Növényökológia Tanszék, Növénytermesztés-tudományi Intézet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szakmai partnerként vesz részt a munkában.

 

Tovább: https://atomki.hu/events/view/594

 

Teteje