Az 5G-n a világ szeme

ötödik generációs hálózatok, 5g, huawei
 

Az 5G-n a világ szeme

Egyre intenzívebben terjeszkednek a piacon az ötödik generációs hálózatok, ez pedig jelentős értéknövekedést okozhat majd a kereskedelemben. A Huawei egy kamionos roadshow alkalmával ismertette, amit az 5G-ről tudni kell. Vörös Zsolt, a Huawei vállalat hazai, vezeték nélküli hálózatfejlesztés igazgatója szerint sokkal kevesebb időt vesz igénybe az 5G kutatásfejlesztési, szabványosítási és kivitelezési folyamata, mint a 3G-é vagy a 4G-é.

Érthető tehát, hogy az egész világ szeme az 5G-re irányul. Többen csak a vezeték nélküli hálózatokra gondolnak, de hozzá kell tenni, hogy az átviteltechnikai összeköttetés is fejlesztésre szorul, ami a hátteret biztosítja. Így fog majd egy teljes egészet alkotni az 5G rendszere.

 Az 5G merőben eltér a korábbi technológiáktól, itt ugyanis nem a beszállítók az érdekeltek a hálózatok kiépítésében, hanem a különböző társadalmi és gazdasági igények. Fontos a hálózatszeletelés, ezzel ugyanis biztosítható a rendszerkapacitás a felhasználói igények számára, vagyis az adott pillanatban használt applikációk illetve funkciók szerint oszthatók be az erőforrások.

Korábban egy-egy technológiára fejlesztettek ki eszközöket, ma pedig már több eszköz is kiszolgálja ugyanazt a technológiát. Az 5G segítségével rugalmasan lehet majd csoportosítani a hálózati erőforrásokat is, akárcsak a hálózatszeletelést. A jövőben használható hálózatokkal természetesen elvárások is jönnek, mint a magas adatátviteli sebesség (10Gbit/sec), az alacsony késleltetés (1 msces) és az 1 km2-enkénti 1 millió kapcsolat (M2M, hívás, stb.).

A kínaiak úgy vélik, hogy a digitális átalakulás sikeres lehet azok számára, akik ezen elvárások alapján fejlesztenek majd. Több nagy cég a Huawei-el karöltve megalapította az X Labs nyílt platformot, hogy a lehető legpontosabban tudják megállapítani a jövőben várható előfizetői igényeket. A technológiával párhuzamosan a mobilozással töltött idő is növekedni fog, a 2010-es napi fél óra helyett 2025-ben várhatóan 5,5 óra lesz az az idő, amit a telefonunk társaságában töltünk majd. Ez telefonálás helyett minden bizonnyal az alkalmazások használatát jelenti majd. Az 5G bevezetésekor olyan megoldásokat gyártanak, mint a vezeték nélküli virtuális és kiterjesztett valóság használata (560 Mb/s általános sebesség), az összekapcsolt drónhálózat (1000 méteres magasságban maximum 50 msec. a késleltetés), okosközlekedés, önvezető autók, illetve az automatizálás és a vezeték nélküli robotika.

Teteje