Az Agóra új programjai

Agóra debreceni programok
 

Az Agóra új programjai

Jövő hét péntekre planetáriumi filmvetítéssel egybekötött távcsöves csillagnézést hirdettünk. Rövid bevezető előadás után az érdeklődők megcsodálhatják a Szaturnuszt és a Marsot, de megfigyelhetnek kettőscsillagokat és halmazokat is távcsövön keresztül, csillagász szakember vezetésével, illetve megnézhetik A Földtől a Világegyetemig című teljeskupolás-filmet a planetáriumban.

A 2018. november 2-án, pénteken 18 óra 30 perckor kezdődő programot 10 éves kortól ajánljuk.

Jegyek ezúttal is korlátozott számban, kizárólag elővételben kaphatók az Agóra Tudományos Élményközpont pénztárában.

További részletekről és kapcsolódó fontos információkról a weboldalunkon tudnak tájékozódni az érdeklődők: http://www.agoradebrecen.hu/agora-programok/tavcsoves-csillagnezes/

Szeretnénk felhívni a figyelmet rá, hogy az Agóra az őszi szünetben november elseje kivételével minden nap nyitva tart 10-től 18 óráig.

Több rendhagyó program is színesíti az Agóra kínálatát a következő hónapban. November 7. és 11. között, A tudomány hetében ismét speciális előadásokkal várjuk az érdeklődőket, a Vasárnapi tudomány keretében pedig azon a héten a gyerekek Öveges professzor néhány egyszerű kísérletét próbálhatják ki. November 21-én pedig újra az Agóra ad otthont aziTTKutathatsz - Természettudományos és Mérnöki Fesztiválnak, amelyen a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara mutatkozik be.

Nyitvatartás

Szerda-péntek: 13-tól 18 óráig

Szombat, vasárnap: 10-től 18 óráig

Hétfő, kedd: szünnap

 

Jegyeladás: 17:00, pénztárzárás: 17:30

 

Minimum 20 fős csoportokat – előzetes egyeztetés és visszaigazolás után – nyitvatartási időn kívül is fogad az Agóra hétfőn és kedden 9 és 14 óra között, valamint szerdától péntekig délelőtt 9 órától. A csoportokat kérik, hogy a látogatás előtt legalább 7 nappal jelentkezzenek be a www.agoradebrecen.hu weboldalon keresztül.

 

Rendkívüli nyitvatartás az őszi szünetben

Október 29., hétfő; 30., kedd; 31., szerda 10:00-18:00

November 1., csütörtök zárva

November 2., péntek 10:00-18:00

 

Rendkívüli zárvatartás

2018. november 21-én, szerdán az Agórában rendezik meg az ITTKutathatsz Fesztivált, amely 12-től 16 óráig várja az érdeklődőket.

Ismét az Agóra ad otthont a FIRST LEGO League Nemzetközi Robotverseny debreceni regionális fordulójának, emiatt 2018. november 23. és 25. között nem fogad látogatókat az élményközpont.

 

Agóra debreceni programok

 

Állandó programok

Az Agóra Tudományos Élményközpont Interaktív terében több mint negyven különleges játék próbálható ki, amelyek szorosan kapcsolódnak valamilyen tudományos jelenséghez. Emellett az élményközpontban naponta többször különböző ismeretterjesztő előadások és kísérleti bemutatók közül választhatnak a látogatók. A részletes programról a www.agoradebrecen.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

VR bázis

Az Agórában az érdeklődők kipróbálhatnak jó néhány olyan eszközt, amelyek a virtuális valóság szerteágazó lehetőségeit mutatják be. A VR bázison a tudomány megismerésének új útjai tárulnak elénk. Több lehetőség közül választhatnak az érdeklődők: repülhetnek szabadon vagy autózhatnak versenypályán nehezített körülmények között, az Oculus Rift szemüveg segítségével bejárhatják a Földet, pillanatok alatt eljuthatnak a bolygó bármely pontjára vagy belebújhatnak egy emberi testbe, hogy felfedezzék az emberi szervezet működését.

 

Keresd a színeket!

A tárgyakat azért látjuk valamilyen színűnek, mert az összetett fehér fényből csak egyetlen színösszetevőt vernek vissza. Az alma a pirosat, a fű a zöldet. Az Agórában kialakított speciális szobában bárki megtapasztalhatja, hogy a színek érzékelése nem is olyan egyszerű dolog. Itt nem fehér, hanem egyszínű sárga fény világít, így minden sárgának tűnik, olyan mintha egy régi fekete-fehér filmbe csöppent volna a látogató. A szobában játékos feladatok várják a kicsiket és a nagyokat.

 

Zenélő villámok

Láttál már villámlást egy szobában? És hallgattál? Az Agóra Frankensteint idéző eszköze képes mennydörgő hangokat hallatni az ívkisülések forgatagából. A Tesla-tekercs ráadásul zenei hangok kiadására is alkalmas egy zongorabillentyűzet segítségével. Így bárki kipróbálhatja, hogyan lehet zenét szerezni villámokkal!

 

Időszaki programok

 

2018. november 2-15.

Programok a digitális planetáriumban

Galilei távcsöves felfedezései

Vajon milyen égitesteket ismertek a XVI. század csillagászai és milyen újítás fűződik Galilei nevéhez? Időutazásra hívjuk az érdeklődőket, akik megtudhatják, mit láthatott az itáliai csillagász, amikor távcsövét elsőként fordította az ég felé. Galilei távcsövébe tekintve kiderül, hogyan jutott az olasz természettudós arra a következtetésre, hogy nem a Föld a világ közepe.

Lehozzuk a csillagokat!

Éjszakai égbolt napközben az Agórában! A 8 méter átmérőjű, hatalmas kupola alatt az Agóra csillagásza tart előadást. A 20-25 perces programban az őszi csillagképekről és az aktuális égi jelenségekről tudhatnak meg többet az érdeklődők, de szó lesz a 2018-as Marsközelségről is.

A Földtől a Világegyetemig

Az Európai Déli Obszervatórium félórás teljeskupolás-filmje elképesztő távolságokat ölel át időben és térben. A Világegyetem születésétől a Naprendszer utolsó pillanatáig kísérhetjük végig a csillagok és bolygók életét, az ó- és modern kori űrkutatás mérföldköveit, az ember és a világűr kapcsolatát. A magyar változatot az Agóra Tudományos Élményközpont készítette. Narrátor: Varga Klári

Visszatérés a Holdra

40 éve jártunk utoljára a Holdon – ideje visszatérni. Az Agórában megtekinthető a Google Lunar XPRIZE félórás planetáriumi teljeskupolás-show-ja egy szenzációs megmérettetésről. A Google holdversenyében privát csapatok vetélkednek, céljuk, hogy felküldjenek egy holdjárót a Holdra, ami ott megtesz 500 métert és az akcióról képet továbbít a Földre. A küzdelemben jelenleg már csak 5 csapat van versenyben. Ahogy sok más csapat, a Puli Space Technologies nevű magyar társaság is kilépett már a versenyből, de úgy tervezik, 2019-ben ők is felküldik saját holdjárójukat a Holdra. Narrátor: Gáti Oszkár

A planetárium maximális befogadóképessége 40 fő. A látogatók így korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a programokon részt venni az Agórába szóló belépőjeggyel. A planetáriumi műsorokat 6 éves kortól ajánlják. Az aktuális planetáriumi programokról a www.agoradebrecen.hu weboldalon lehet tájékozódni.

 

2018. november 3., szombat 10:30-12:00

Kreatív tudomány: Pörgettyűk

A játékos foglalkozássorozat keretében kéthetente szombaton érdekes kreatív feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a gyerekek a természettudományos jelenségekkel, és elkészíthetik saját játékaikat, amelyeket természetesen haza is vihetnek.

Gyakorlatilag évszázadok óta nagy élvezettel játszanak a gyerekek különböző pörgő-forgó szerkezetekkel.  Ezen a foglalkozáson színes pörgettyűket készítünk kupakokból és papírból.

A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásba a másfél óra alatt a gyerekek bármikor bekapcsolódhatnak szülői felügyelet mellett.

Helyszín: Interaktív tér, alsó korhatár: 5 év

 

2018. november 4., vasárnap 10:30-12:00

Vasárnapi tudomány: Rovarok a víz alatt

Az ismeretterjesztő programsorozat keretében vasárnaponként izgalmas tudományos kalandok várják a gyerekeket. A résztvevők a másfél órás foglalkozásokon bepillanthatnak a különböző tudományterületek rejtelmeibe.

Tudod-e, kik a vizek legjobb építőmesterei? Hogyan menekül a szitakötő a támadói elől? Tényleg észrevétlenné tud válni a botpoloska? A foglalkozáson kiderül, hogy vannak olyan apró élőlények, amelyek megtanulnak háton úszni, sőt keringőznek vagy korcsolyáznak a víz felületén!

Ajánlott életkor: 8-12 év

A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásra csak korlátozott számban tud látogatókat fogadni az Agóra, ezért érdemes előre regisztrálni. Az előzetes bejelentkezéseket a regisztracio@agoradebrecen.hu email címre várják. A másfél órás foglalkozás pontosan fél 11-kor kezdődik, gyülekező a fogadótérben.

 

2018. november 7-11.

A tudomány hete

Melyik híres tudós házaspár állított elő először mesterséges radioaktív anyagot? Ki volt az első – és máig egyetlen – magyar tudós, aki hazai kutatásáért kapott természettudományos Nobel-díjat? Milyenek a hétköznapok a Nemzetközi Űrállomáson és lehet-e egy drónon motorozni?

A Magyar Tudomány Napja és a Tudomány Világnapja alkalmából ezen a héten speciális előadásokat hallhatnak az Agórában az érdeklődők.

A programokon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni.

 

2018. november 11., vasárnap 10:30-12:00

Vasárnapi tudomány: Öveges professzor nyomában

Az ismeretterjesztő programsorozat keretében vasárnaponként izgalmas tudományos kalandok várják a gyerekeket. A résztvevők a másfél órás foglalkozásokon bepillanthatnak a különböző tudományterületek rejtelmeibe.

Hogyan bontható a fény színeire? Mi az a fluoreszencia? Melyik színre legérzékenyebb a szemünk? Ezen a foglalkozáson Öveges Józsefre, a hazai tudományos ismeretterjesztés legendás alakjára emlékezve csupa olyan egyszerű fizikai kísérlettel találkozhatnak a gyerekek, amelyeket akár otthon is elvégezhetnek.

Ajánlott életkor: 8-12 év

A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásra csak korlátozott számban tud látogatókat fogadni az Agóra, ezért érdemes előre regisztrálni. Az előzetes bejelentkezéseket a regisztracio@agoradebrecen.hu email címre várják. A másfél órás foglalkozás pontosan fél 11-kor kezdődik, gyülekező a fogadótérben.

 

Agóra debreceni programok

 

2018. november 17., szombat 10:30-12:00

Kreatív tudomány: Színes kavicsok

A játékos foglalkozássorozat keretében kéthetente szombaton érdekes kreatív feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a gyerekek a természettudományos jelenségekkel, és elkészíthetik saját játékaikat, amelyeket természetesen haza is vihetnek.

Ezen a foglalkozáson egyszerű kavicsokból állatokat, manókat és más mesealakokat alkothatnak a gyerekek.

A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásba a másfél óra alatt a gyerekek bármikor bekapcsolódhatnak szülői felügyelet mellett.

Helyszín: Interaktív tér, alsó korhatár: 5 év

 

2018. november 18., vasárnap 10:30-12:00

Vasárnapi tudomány: Hangadó

Az ismeretterjesztő programsorozat keretében vasárnaponként izgalmas tudományos kalandok várják a gyerekeket. A résztvevők a másfél órás foglalkozásokon bepillanthatnak a különböző tudományterületek rejtelmeibe.

Tulajdonképpen mi is a hang? Netán egy hangszer? És vajon milyen tulajdonságokkal bír? Vajon mi az a felhang és mi köze van a hangszínhez? Tudod-e, hogy milyen módon tudnak hangot adni hangszereink? Aki ellátogat a foglalkozásra megismerkedhet néhány érdekes hangszerrel, sőt maga is készíthet egyet.

Ajánlott életkor: 8-12 év

A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásra csak korlátozott számban tud látogatókat fogadni az Agóra, ezért érdemes előre regisztrálni. Az előzetes bejelentkezéseket a regisztracio@agoradebrecen.hu email címre várják. A másfél órás foglalkozás pontosan fél 11-kor kezdődik, gyülekező a fogadótérben.

 

2018. november 21., szerda 12:00-16:00

iTTKutathatsz - Természettudományos és Mérnöki Fesztivál

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának nyílt napja, ahol különleges eszközökkel, rendkívüli kísérletekkel és izgalmas tudományterületekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők igazi fesztiválhangulatban. A rendezvényen bemutatkoznak a TTK intézetei, a diákok bepillantást nyerhetnek a kar oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak életébe, megismerhetik a kutató- és mérnöki munka szépségeit és a továbbtanulóknak kínált szakokat.

Ezen a napon az Agóra rendkívüli nyitvatartással, kizárólag 12 órától 16 óráig fogadja a látogatókat.

 

2018. december 1., szombat 10:30-12:00

Kreatív tudomány: Zoetróp

A játékos foglalkozássorozat keretében kéthetente szombaton érdekes kreatív feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a gyerekek a természettudományos jelenségekkel, és elkészíthetik saját játékaikat, amelyeket természetesen haza is vihetnek.

1906-ban ezen a napon nyílt meg az első mozi Párizsban. Ennek apropóján a foglalkozáson olyan szerkezetet hozhatnak létre a gyerekek, amely a mozgás illúzióját kelti. Megnézzük azt is, hogyan működik egy házilag készített projektor.

A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásba a másfél óra alatt a gyerekek bármikor bekapcsolódhatnak szülői felügyelet mellett.

Helyszín: Interaktív tér, alsó korhatár: 5 év

 

2018. december 2., vasárnap 10:30-12:00

Vasárnapi tudomány: A vulkánok világa

Az ismeretterjesztő programsorozat keretében vasárnaponként izgalmas tudományos kalandok várják a gyerekeket. A résztvevők a másfél órás foglalkozásokon bepillanthatnak a különböző tudományterületek rejtelmeibe.

Tudod-e, melyik vulkán pusztította el egész Pompei városát? Hogyan alszanak a tűzhányok és mi az a bazaltorgona? Mitől „szuper” egy vulkán és milyen az a vulkanikus villám?

Ezen a foglalkozáson a gyerekek megismerkedhetnek a tűzhányók kialakulásával, működésével és maguk is létrehozhatnak egy vulkánt.

Ajánlott életkor: 8-12 év

A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásra csak korlátozott számban tud látogatókat fogadni az Agóra, ezért érdemes előre regisztrálni. Az előzetes bejelentkezéseket a regisztracio@agoradebrecen.hu email címre várják. A másfél órás foglalkozás pontosan fél 11-kor kezdődik, gyülekező a fogadótérben.

 

2018. december 16-ig

Tudományos vonatkozások

Hatvany Viktória nagyméretű festményein életérzések, hangulatok, emlékek, tapasztalások színes kavalkádja jelenik meg. Az olajképek titkokról, visszatérésről, új életről, vágyakról mesélnek. A tárlaton az alkotásokhoz tudományos tények, érdekességek kapcsolódnak, az ostorcsattintás fizikájától a színkeverés törvényein keresztül a szem anatómiájáig.

A képzőművészeti kiállítás nyitvatartási időben az Agóra első emeletén tekinthető meg.

 

Agóra Tudományos Élményközpont

Debreceni Egyetem, Botanikus Kert

Bejárat a Móricz Zsigmond út felől.

Email: agora@agoradebrecen.hu

Telefon: (52) 518-620

Web: www.agoradebrecen.hu

 

 

Teteje