Az Európai Unió tájékoztatási szolgálatai

 

Az Európai Unió tájékoztatási szolgálatai

 

Tudta-e Ön, hogy hol tájékozódhat, ha külföldön szeretne munkát vállalni, vagy ha üzleti partnert keres? Tudta-e Ön, hogy több, ingyen igénybe vehető szolgáltatás segít a tájékozódásban?

Európai Uniós állampolgárként több forrásból tájékozódhatunk az Unió által nyújtott lehetőségeink kihasználása érdekében. Csokorba szedtük a legfontosabbakat.

EURES

Az EURES Európai Foglalkoztatási Hálózat abban segít, hogy az álláskeresők és a munkáltatók jól megalapozott döntést tudjanak hozni a mobilitással kapcsolatban. Foglalkoztatási Mobilitás Portáljuk olyan tájékoztató eszközöket biztosít, amelyek segítséget és támogatást nyújtanak azok számára, akik a külföldi munkavállalást fontolgatják. Az élet- és munkakörülmények adatbázisában sokféle fontos témában találunk részletes tájékoztatást, mint például a szállás- és iskolakeresés, adófajták, a megélhetés költségei, egészség, szociális jogszabályok, a képzettségek megfeleltetése, stb. Portáljukon regisztrálhatunk munkakeresőként és munkáltatóként is. Ha önéletrajzunkat feltöltjük online rendszerükbe, több ezer, az EURES-portálon regisztrált munkaadó számára tesszük azt láthatóvá. Ha az önéletrajz megfelel egy munkaadó feltételeinek, az EURES-portálon keresztül gyorsan és könnyedén felvehetivelünk a kapcsolatot. A kiszemelt országra rákeresve tájékozódhatunk az adott tagállamban a munkavállalás, letelepedés feltételeiről.

SOLVIT

Előfordulhat, hogydiszkriminatív szabályok, döntések és bürokratikus kötelezettségek megnehezíthetik, hogy az uniós cégek más EU-országokban üzleti tevékenységet folytassanak, az uniós polgárok pedig másik EU-tagállamban tartózkodjanak, illetve munkát vállaljanak.Ha az EU más országaiban azért kell uniós polgároknak vagy cégeknek a szükségesnél több nehézséggel megküzdeniük, mert a helyi hatóságok nem tesznek eleget az uniós jogszabályokban lefektetett kötelezettségeknek, akkor a SOLVIT segít.

A SOLVIT munkatársai felhívják a hatóságok figyelmét az Önt, illetve az Ön vállalkozását megillető jogokra, és együttműködnek velük annak érdekében, hogy megoldást találjanak a felmerült problémákra.

Enterprise Europe Network

Enterprise Europe Network Az Enterprise Europe Network elsődleges célja, hogy elősegítse az európai kis- és középvállalkozások nemzetközi kapcsolatainak bővítését, valamint a közös piac kínálta lehetőségek megismertetését. Az exportképes vállalkozásokat mind információval, mind pedig gyakorlati tanácsokkal, képzésekkel támogatják a külpiacra lépéshez kapcsolódó számos témakörben. Elősegítik a hazai mikro-, kis- és középvállalatok innovatív technológiáinak hasznosítását, a nemzetközi szintre lépéshez szükséges partnerek, illetve pályázati lehetőségek megtalálását.

Europe Direct Hálózat

Az Európai Bizottság közvetlen támogatásával működő és Képviselete által ko-ordinált Europe Directirodákban bárki ingyenesen tájékozódhat az uniós polgársághoz kapcsolódó lehetőségekről, például az utazás, a tanulás vagy a munkavállalás terén. Az EU-kommunikációs hálózat Magyarországot, valamint az Unió egész területét behálózza. Feladatunk naprakész tájékoztatás és tanácsadás az Európai Unióról, közvetítő szerep az Unió intézményrendszere és az állampolgárok között. A programjaink között számos olyan rendezvény szerepel, amely a lakosságot hivatott közelebb vinni az Unió eszmeiségéhez, például az Európa Nap, iskolai EU tanórák, vagy az országos 4forEurope középiskolai vetélkedő. A Hajdú-Bihar Megyei Europe Direct Tájékoztatási Központ a Piac u. 79. szám alatt található. Ügyfélszolgálattal, rendezvényekkel állunk a polgárok rendelkezésére, valamint honlapunk és Facebook oldalunk segítségével közvetítjük az Európai Unió által nyújtott lehetőségeket a megye lakossága számára.

Teteje