Bőrápolási tanácsok a téli szezonra

 

Bőrápolási tanácsok a téli szezonra

Érzékeny a hirtelen hőmérsékletváltozásra? Bőre száraz, feszül, piros, repedezett? Ügyeljen rá, hogy ez ne történjen meg! Óvja arcát és kézfejét a hidegtől!

Bőrünk télen teljesen másként reagál a hőmérsékletre, mint nyáron. Hirtelen jött hideg esetén bőrünk pórusai összehúzódnak és csökken a véráramlás. Ez okozza a sápadt kéz és arc jelenségét. Bőrünk ilyenkor elvékonyodik, és lelassul a faggyú- és verejtékmirigy kiválasztása. A folyamatos hőmérsékletváltozásnak köszönhetően a bőr erei kitágulnak, ezért pirosodunk ki, és ezért szárad ki hamarabb, mint nyáron.

Ne hanyagoljuk el, kenjük mindig!

Ahhoz, hogy ezeket a problémákat elkerüljük, napi szintű hidratálásra van szükség. Egészségügyi szempontból azzal teszünk a legjobbat bőrünknek a hidratálás mellett, ha langyos vizes zuhanyt alkalmazunk, nem pedig forró fürdőt. Figyeljünk a lipidrétegünkre is, szappanmentes szert, vagy olajos-krémes tusfürdőt használjunk. Zuhanyzás, fürdés után megfelelő testápolóval rögtön pótoljuk az elvesztett nedvességet, de mindenki a bőrtípusának megfelelőt használjon, hiszen nem vagyunk egyformák.

Különösen figyeljünk rájuk: arc, kéz, ajak

A hőmérsékletváltozásnak köszönhetően nagyon gyorsan kiszáradhat arcunk, ajkunk és kezünk egyaránt, így ezeket a területeket még nagyobb gonddal szükséges ápolnunk.
Tehát:
1. minden egyes kézmosás után használjunk kézkrémet,
2. arcunkat kenjük zsírosabb krémmel, amelynek fényvédő összetevői is vannak, hogy védjen a téli napsütéstől,
3. fejünket olívaolajjal masszírozzuk át hajmosás előtt, hajunkra pedig tegyünk hajápolót,
4. ha nem muszáj, ne használjunk hajszárítót, vagy hajvasalót, mert nagyon szárít, hagyjuk, hogy magától száradjon meg,
5. ajkunkra használjunk ajakbalzsamot a kicserepesedés ellen, illetve esténként fogkefével átmasszírozhatjuk, eltávolítva ezzel az elhalt hámsejteket, és serkentve a vérkeringést.

Sport és helyes táplálkozás

Ahhoz, hogy bőrünk szép és egészséges legyen, rendszeres mozgásra van szükség. A sporttal, mozgással ugyanis serkentjük vérkeringésünket, ezáltal kevésbé lesz száraz a bőrünk, több tápanyaghoz jut, és rugalmasabb is lesz. Ha hideg időben futni szeretnénk, kenjük be fedetlen testrészeinket a kiszáradás ellen. Szaunázással javíthatunk anyagcserénken, ezáltal selymesebb lesz bőrünk. A sport mellett a táplálkozásra is figyelnünk kell, és megfelelő mennyiségű vitamint kell bejuttatni szervezetünkbe. Fogyasszunk sok C-vitaminban és anticianinokban gazdag zöldséget és gyümölcsöt, fogyasszunk tejtermékeket és húsokat is. Ne feledkezzünk meg az elegendő folyadékbevitelről sem!

Tippek a szép téli bőrért:
- Inkább tusoljunk!
- Naponta egyszer testápolót, többször pedig kézkrémet használjunk!
- Mindig húzzunk kesztyűt, mielőtt kimegyünk a hidegre!
- Figyeljünk, hogy lakásunk levegőjének páratartalma legalább 40-60% közötti legyen!
- Naponta legalább 1,5 liter vizet igyunk!
- Kerüljük a csípős ételeket!
- Mozogjunk rendszeresen, ha tehetjük szaunázzunk!
 

a-biobolt.hu

A cikk partnere: 

Teteje