Borászat és Mikrobiológia

 

Borászat és Mikrobiológia

A Debreceni Egyetem újabb lépést tett a kutatás és fejlesztés területén. Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok és a tarcali Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 2012. szeptember 13-án, melynek keretében megalakult az egyetem Borászati Mikrobiológiai Kihelyezett Tanszéke. A közös munkáak köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy még több igazi hazai kuriózum születhessen a Borászatokban.

Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok és a tarcali Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 2012. szeptember 13-án, melynek keretében megalakult az egyetem Borászati Mikrobiológiai Kihelyezett Tanszéke. Az együttműködés az oktatást és kutatást egyaránt érinti, a közös munka eredményeképpen az egyetemi tudás a borászati technológiák fejlesztésében hasznosul.

A Debreceni Egyetem Genetikai és Alkalmazott Mikrobiológiai Tanszéken 1986 óta folynak borászati mikrobiológiai kutatások, amelyeken belül a tokaji borokat kezdettől fogva kiemelt figyelem övezi. A tarcali Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet ideális partner ezekben a kutatásokban, mert lehetővé teszi a laboratóriumi eredmények kipróbálását a borkészítés folyamatában. A Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok és a kutatóintézet újonnan alapított Borászati Mikrobiológiai Kihelyezett Tanszéke biztosítja a folyamatos közös kutatómunkát, amibe a debreceni és tarcali kutatókon kívül az egyetemisták is bekapcsolódhatnak.

„Kutatásaink egyik célja az erjedésben központi szerepet játszó élesztőgombák sokféleségének megismerése, és az ismeretek felhasználása a borászati technológiák fejlesztése érdekében. Munkánkat megelőzően viszonylag kevés ismeret állt rendelkezésre a tokaji borokban tevékenykedő mikroorganizmusokról, de sejteni lehetett, hogy a más borvidékektől eltérő alapanyagból, az aszúsodó szőlőből készülő must és a nagyon sajátos borászati eljárások egyedülálló erjesztő élőlényeket igényelnek. Vizsgálataink különleges összetételű élesztőgomba-populációkat tártak fel, már az érésben levő szőlőn is, de főleg az erjedő aszú, esszencia és aszúesszencia borkülönlegességekben. A speciális körülményekhez történő alkalmazkodás érdekében egyes élesztőfajok összeolvadnak és olyan fajok is megjelennek (köztük egy korábban ismeretlen faj is), amelyek más borokban nem fordulnak elő. A kutatások jelenlegi fázisában a fajok laboratóriumi keresztezésével olyan élesztőgombákat hozunk létre a tanszéken, amelyekben kombinálódnak több faj előnyös tulajdonságai, melyek hozzájárulnak a kiváló minőségű tokaji borok előállításához” - tájékoztat a közös kutatásról dr. Sipiczki Mátyás szakmai vezető, a DE Genetikai es Alkalmazott Mikrobiológiai Tanszék professzora.

„Borászati alapkutatásaink gyakorlati hasznosulása mellett az együttműködés, a kihelyezett tanszék lehetőséget biztosít a Természettudományi és Technológiai Kar hallgatóinak arra, hogy nyári szakmai gyakorlataikat Tarcalon tölthessék, tudományos diákköri- és diplomamunkák, valamint PhD disszertációk készítését a közös kutatási témákban elkészíthessék. A kutatóintézet munkatársai a biológusképzésünk résztvevőinek előadásokat, gyakorlatokat is tartanak majd” - hívja fel a figyelmet az együttműködés további előnyeire dr. Gaál István rektorhelyettes, a Tudományegyetemi Karok elnöke.

A lassan három évtizede folyó kutatómunka során a Genetikai es Alkalmazott Mikrobiológiai Tanszéken létrejött a legnagyobb hazai borászati élesztőgomba-gyüjtemény is, amelyben az ország más borvidékének sajátos élesztői is megtalálhatók.

Forrás: DEBRECENI EGYETEM Tudományegyetemi Karok

Hamarosan további interjúk az Együttműködés aláírása kapcsán.

Cimkék: 
Teteje