Cafe Frei Debrecen - A kávészemek eredete számít

 

Cafe Frei Debrecen - A kávészemek eredete számít

Műkincs-kereskedelemből vett hasonlattal élve úgy kellene elképzelni, mintha Hidenori Izaki a Sotheby's aukciós háznak dolgozna. Vagyis a világ legdrágább festményeivel kereskedne. Közben pedig, amolyan „mellékállásban”, megtanulna festeni, ha már úgyis annyi világszínvonalú festő munkájával találkozik.
Hidenori a legendás japán kávékereskedő hálózatnak, a Maruyama Coffee-nak dolgozik. A céget arról ismeri a világ, hogy a kávéaukciókon ők szokták felvásárolni a világ legdrágább 

Sokak szerint ezek az úgynevezett Cup of Excellence kávék voltak Hidenori sikerének az alapjai. A versenybírókat elkápráztató, és maximális ponttal jutalmazott espressoját például egy Costa Rica-i különlegességből, az Enrique Navarro micro-ültetvényén, 1900 méter magasan termő vörös bourbon kávéból készítette.

Aligha véletlen, hogy a vele készült interjúkban a japán fiatalember a jó kávé alapjának a tökéletes kávészemeket tartotta. Egy dél-afrikai szaklapnak például ezt nyilatkozta:
„A kávékészítésben sosincs olyan, hogy „én”. Hogy én milyen remek kávét főztem. Ez egyszerűen képtelenség. A termelő nélkül, az ő tökéletes munkája nélkül, nincs jó kávé. Mi a Maruyama Coffee-ban azt gondoljuk, hogy nem csak egyszerűen kávét kell valahogyan vásárolni az ültetvényekről, hanem el is kell menni oda. Sőt, együtt kell dolgozni a termelőkkel, kitalálni, hogy miképpen lehet az ültetvényen a legjobb ízeket kihozni egy adott kávécserjéből. Mennyi napfény, árnyék, és víz érje. Milyen trágyát használjunk, szüret után mennyi ideig áztassuk, hány órát, hány percet, és így tovább. Vagyis ahhoz, hogy én finom kávét készítsek elengedhetetlenül szükséges a termelőkkel közösen végzett munka, és az ő szakértelmük.

Ezért a kávékultúrában csak „mi” van. Nem én nyertem ezt a világbajnokságot, hanem mi. A csapat. Ez az aranyérem épp annyira a Costa Rica-i barátaimé is, mint amennyire az enyém. Mert a kávészemek eredete sokat számít. Nagyon-nagyon fontos, hogy honnan és mi kerül az őrlőnkbe.”

Forrás: www.cafefrei.hu

A cikk partnere: 

Teteje