CSOKIPARÁDÉ - kicsiknek és nagyoknak
Helyszín: Vasutas Egyetértés Művelődési Központ, Faraktár u. 67.
Program: Játszóház, ugrálóvár, csoki készítés, papírtechnikák, karácsonyfadíszek készítése, vásár, kakaóbár, csoki szökőkút, „Aztékok aranya” játék, gyerek előadás, egyéb programok.
Időpont: 2012. november 24-25.
Belépődíj: Gyermekeknek: 500,- Ft, felnőtteknek 300,- Ft
Mit tudunk a csokiról?
Csoki az egészség szolgálatában
Édes és krémesen lágy, vagy sötét és keserű – a csokoládé élvezet az érzékszervek számára. Kellemes íze elégedettséget és komfortérzetet vált ki fogyasztójában, és most új tudományos kísérletek eredményei adnak még több indokot arra, hogy a csokoládé rajongói legyünk: fantasztikus táplálkozási előnyöket nyújt, feltéve, hogy kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztjuk.
A csokoládé antioxidánsokat tartalmaz
Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az igazi, jó minőségű csokoládé, illetve kakaó a fenséges íz mellett egészséget szolgáló polifenolokat, köztük flavonoidokat tartalmaz. A polifenol vegyületek ( amelyek a vörösborban, teában, almában, narancsban és különböző zöldségekben találhatók meg ) a szervezetben természetes antioxidánsként működnek, így védelmet nyújtanak a szabadgyökök által okozott károsodások és betegségek ellen.
Ebből a szempontból a magasabb kakaópor, vagy - kizárólag a földi kakaóbabból előállított - kakaólé tartalmú keserű csokoládék nyújtják a legtöbb előnyt.
50g keserű csokoládé annyi fenol vegyületet tartalmaz, mint 1,5 deciliter vörösbor, ami jelentős mennyiségnek számít.
Igyon kakaót, mint kiváló tápanyagot!
A kakaóról legtöbbünknek az ízletes tejital jut eszébe. A kakaópor azonban, amelyet a kakaóléből a kakaóvaj eltávolítása után állítanak elő több, mint ízletes élelmiszer. Mintegy 30 féle értékes szerves vegyületet tartalmaz, többek között az alábbiakat:
Polifenolok és létfontosságú ásványi anyagok, mint kálium, magnézium, melyek segítenek a vérnyomás szabályozásában, illetve a szervezet egésze egészségének fenntartásában.
Béta-karotin és E-vitamin, valamint niacin és folsav: valamennyien nélkülözhetetlenek a jó egészséghez.
Egyen csokoládét szíve egészségéért!
És még egy jó hír a csokoládéval kapcsolatban! Legújabb kutatások eredményei utalnak arra, hogy a keserű csokoládé fogyasztása hozzájárulhat a szív egészségének fenntartásához is. Bár ezen kijelentés bizonyítása még további kutatásokat igényel, úgy tűnik, hogy a jó minőségű csokoládé olyan hasznos tápanyagokkal látja el fogyasztóját, melyek segítenek a keringés javításában és az LDL ( „rossz” ) koleszterinszint csökkentésében.
- A kakaóban és keserű csokoládéban található flavonoidok, illetve antioxidánsok gátolják a vérlemezkék összecsapzódását, ezen keresztül segítenek a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében.
- A csokoládéban található vegyületek növelik a HDL ( „jó” ) koleszterinszintet és védelmet nyújtanak az LDL ( „rossz” ) koleszterin oxidációja ellen, így segíthetnek az artériák szűkületét, illetve eltömődését okozó plakkok keletkezésének megelőzésében.
Írta: Judith H. Dern