A Diabess-Györgytea különdíja

 

A Diabess-Györgytea különdíja

Bodzás-túrós lett az év gyógynövényes, cukormentes tortája

Citromfű, hibiszkusz, fehérbabhéj – idén is sok izgalmas és újszerű gyógynövény összetevőt használtak a pályázók a hobbicukrászoknak kiírt Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyen. A legjobb gyógynövényes tortáért járó Diabess-Györgytea különdíjat egy bodzás túrókrémes alkotás érdemelte ki.

Idén 30 pályázat érkezett a hobbicukrászoknak kiírt Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyre, melyből a 10 legkiválóbb jutott a döntőbe. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által megrendezett háziversenyre csak olyan recepttel lehetett pályázni, amely nem tartalmaz sem cukrot, sem fehér lisztet.

Az alapítvány dietetikusa, Pető Adrienn elmondta, hogy a legnépszerűbb alapanyag idén a málna, a mák, a cukormentes csokoládé, az áfonya és a citrom volt, de olyan különleges alkotóelem felhasználására is vállalkoztak a hobbicukrászok, mint a szőlőmagolaj, a szerzetesek körtéje vagy a kardamom.

Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója, a rendezvény háziasszonya leszögezte, hogy ezek a torták bármilyen cukrászda kínálatában megállnák a helyüket, és mindenki győztesnek érezheti magát, aki bekerült a döntőbe. Ezt a zsűri elnöke, Bechmann György, mestercukrász is megerősítette, aki megjegyezte, hogy a pályaművek között volt néhány szakmailag nagyon magas színvonalú munka. Külön kiemelte, hogy a hobbicukrászok által sütött különféle piskóták olykor még ízletesebbek, ötletesebbek voltak, mint korábban a profik által készített piskóták.

A 10 döntős torta kóstolása után a zsűri kiválasztotta az idei verseny legjobbját, amely az Almás-diós torta lett. A legjobb gyógynövényes tortáért járó Diabess-Györgytea különdíjat Kónya Mártonné Eta nyerte el A természet ajándéka elnevezésű tortájával. Készítője, aki szakápolóként dolgozik, hangsúlyozta, hogy a cukorbetegektől sem lehet elvárni, hogy mindenről lemondjanak, ezért is tartja fontosnak az egészséges és finom recepteket. „Mindig is szerettem sütni, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány háziversenyére egy olyan ízt kerestem, ami nem nyert még korábban, így jutott eszembe a bodza”- tette hozzá Eta.

Lopes-Szabó Zsuzsa, a Diabess Kft. ügyvezető igazgatója, Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember lánya a legjobb, gyógynövényes összetevővel készült tortának járó különdíjas alkotást így méltatta: „Ez a torta nekem azért tetszett, mert nagyon domináns volt benne a természetes bodzaíz. Ha vendégek jönnek, és azt kérik, hogy valami finomat adjak nekik, mindig bodzateát csinálok. A bodzát fitoterapeutaként különben azért is szeretem, mert nagyon jó vízhajtó, köhögéscsillapító hatású. Kifaggattam a torta készítőjét, Kónyáné Etát, hogyan érte el ezt az intenzív bodzaízt, és kiderült, hogy egy saját készítésű, cukormentes bodzasűrítményt használt, amit kockánként fagyaszt le, így egész évben tud sütni-főzni vele. Nagyon ízlett a torta pikáns, picit savanykás ízvilága és a bodzás túrókrém habos, könnyű állaga.”

A három díjazott receptet rövidesen olvashatják az Egy Csepp Figyelem Alapítvány blogján (cukkerberg.blog.hu)                      

Teteje