A digitalizáció, mint üzlet

Digitalizáció
 

A digitalizáció, mint üzlet

Dollárbilliókat hozhat a digitalizáció

A modern technológiák használatának optimalizálása 2 billió dollár globális gazdasági növekedést generálhat 2020-ig. Az Accenture tanulmánya szerint a világ GDP-jének ötöde köthető a digitális szakértelem, termékek és szolgáltatások valamilyen formájához.
A Strategy Digital Disruption: the Growth Multiplier című jelentés 11 nagyobb ország gazdáságát vizsgálta. A jelentés megbecsülte a hardver-, szoftver- és a kapcsolódó technológiák, valamint a modern eszközöket használó munkavállalók által a GDP-hez adott értéket, emellett kiszámolta a köztes termékek és szolgáltatások értékét is.

A globális teljesítmény valamivel több mint ötöde (22%) kapcsolódik a digitális gazdasághoz. Az Egyesült Államok áll az élen, teljesítményének 33 százaléka származik az ilyen jellegű befektetésekből. Ugyanez az arány máshol a 30 százaléktól (Egyesült Királyság és Ausztrália) 13 százalékig (Kína) változik.

„A vállalatok és a kormányzatok egyre inkább az új technológiára váltanak, hogy biztosítsák a gyors növekedést a bizonytalan világgazdasági kilátások közepette, de a modernizálás mérete nem jelent garanciát” – mondta Mark Knickrehm, az Accenture Strategy vezérigazgatója. Szerinte a szervezeteknek a tehetség és fejlesztés fókuszát a hatékonyság növeléséről a teljesen új üzleti modellek kialakítására kell áthelyezniük. Ez nemcsak beruházásokat igényel, hanem szervezeti és kulturális átalakulást is.

A magasabb növekedési ütem elérése érdekében a cégeknek javítaniuk kell azon, hogy a digitalizáltság milyen mélységű a helyi gazdaságban és a vállalkozások működésében. Ez magában foglalja a szakértelmet és a szélesebb körű segítő tényezőket, mint például a finanszírozásokhoz való hozzáférés vagy a szabályozási környezet nyitottsága.

Az elemzés szerint a szakértelem, tőke és más gyorsító tényezők növekedésének optimális kombinációja az amerikai GDP-t akár 421 milliárd dollárral is megemelhetné 2020-ra, ami 2,1% bővülést jelent. A digitális teljesítmény legnagyobb javulására Brazíliában (6,6%), Olaszországban (4,2%), Kínában (3,7%) és Japánban (3,3%) számítanak.

A tanulmány arra is kitér, hogy az egyes országok miképpen priorizálhatnák erőfeszítéseiket a bevételek és a gazdasági teljesítmény legnagyobb mértékű növelése érdekében. Például Brazíliának a technológiák – felhő és analitika – hatékonyabb alkalmazására kellene összpontosítania, míg a szakértelem fejlesztése kisebb megtérülést eredményezne. Ezzel szemben az Egyesült Államokban éppen fordított a helyzet.

 

Forrás: m2mzona.hu

Teteje