Dróntörvény

 

Dróntörvény

Szerdán ült össze a minisztérium, ahol az új dróntörvényt megtárgyalták. Úgy tervezik, hogy többek között jogosítvány és felelősségbiztosítás is kel majd a drónok nagy részénél.

Mulasztás esetén több százezer forintig terjedő bírságot kaphatunk. Még kevés intéetnél tudunk ilyen jelegű biztosítást kötni, ha be akarjuk tartani a dróntörvényt.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz tartoznak a drónokkal kapcsolatos szabályok. A szerdai tervek szerint új szabályzásokat hoznak a quadrokopterek használatát illetően.

A következőkre számíthatunk:

- A 250 gramm (negyed kiló) alatti drónok játéknak minősülnek és szabadon működtethetők.

- A 250 gramm és 25 kg közötti quadrokoptereket nyilvántartásba kell venni és a kezelőjének engedéllyel is kell rendelkeznie a reptetéshez. Ez utóbbihoz külön képzésen kell részt venni.

- A 25 kilogramm feletti drónoknál (a fentiek mellett) már úgynevezett szakszolgálati engedélyre is szükség van, illetve üzemi és repülési naplót is kell vezetni. 

- a 250 grammnál nehezebb drónoknál felelősség biztosítás megkötésére lesz szükség.

Hova fordulhat, aki megszeretné kötni a biztosítást?

A nagyobb biztosítók közül az Allianznál és a Groupamánál érhető el még csak ez a lehetőség. A többi társaság egyenlőre nem tervezi bevezetni a drón felelősségbitosítást.

További információk a drónreptetés szabályival kapcsolatban itt: portfolio.hu

Teteje