Ebéd a Marson

 

Ebéd a Marson

 

A svédországi Lund város egyetemének tudósai - texasi kutatókkal közösen - már évek óta dolgoznak a Mars-utazóknak szánt menün, amely ígéretük szerint finom lesz és egészséges.

 

Marcus von Euler lundi kutató elmondta: az ennivalók többségét a neszkávéhoz hasonlóan liofilizálják, vagyis szárazon fagyasztják. Ezek vákuumos műanyag csomagocskákban utaznak majd az űrhajó "éléskamrájában". A zacskót óvatosan kell majd kinyitni, hogy a por ne "szálljon el", és tartalmát egy  cső segítségével meleg vízzel keverik össze. Az így elkészült étel - szívószállal - már fogyasztható is.

Hogy miből álljon az instant főzelék, azon már évek óta dolgoznak a Star Design projekt tagjai. Természetesen sok kalóriát, vitamint és ásványi anyagot kell tartalmaznia - de az sem mindegy, mennyire lesz gusztusos a különleges "kása".

 

Az űrhajósok az út során a súlytalanság miatt alig éreznek ízt és szagot, ezért az ételeket erősen megfűszerezik, aminek részben az is az oka, hogy űrhajózóknak a súlytalanság következtében gyakran nem jó az étvágyuk, s előfordul hányinger és rosszullét is. Különösen fontos,  hogy csak olyan ételt lehet fogyasztani, amelyik nem morzsás vagy szemcsés.             A sót és a borsot folyékony állapotúvá keverik. Kenyér helyett a mexikói tortilla mellett döntöttek, az ugyanis nem morzsás. Nem maradnak el az ugyancsak porból keverhető desszertek és különféle édességek sem. Az egyszemélyes kis csomagokat az indokolja, hogy az űrhajón - legalábbis egyelőre - nincs tér és mód arra, hogy többen együtt üljenek le étkezni.

"Ez a helyzet a három hónapos utak esetén" - mondta von Euler, hozzátéve, hogy a hosszabb utazásokra szóló étlapot a texasi kollégákkal együtt állítják össze, de a többéves utakhoz a Földről hozott ennivaló nem lesz elég, s a Marson fogyasztandó ételeket már az űrhajón kell előállítani: csövekben, különleges tápoldatok segítségével fogják termeszteni a zöldséget és gyümölcsöt. Mivel hús előállítására egyelőre szintén nem lesz mód, a menü szigorúan vegetáriánus lesz. Az űrbéli gasztronómia kialakításában részt vesz egy híres séf is, Rickard Nilsson - az egyik legnépszerűbb tévés szakács - és a leendő első svéd űrhajós, Christer Fuglesang.

 

Következö cikkünk:  A magyar ürhajos ételelek 1980 ban -  the best -

 

forras Index

Teteje