Együtt vagy külön? Az egyterű irodák dilemmája…

nyitott iroda
 

Együtt vagy külön? Az egyterű irodák dilemmája…

Nemcsak a csapatmunka érdekében, hanem anyagi okokból is igen elterjedtek a nagyméretű egyterű irodák, munkahelyek. Ám többeknek is nyugodt környezetre van szüksége ahhoz, hogy munkáját eredményesen végezze. Van néhány lehetőség, amely megoldást jelenthet.

Bizonyára nagyon sokan tapasztalták már, hogy nem tud a munkájára koncentrálni, mert a kollégái telefonálnak, beszélgetnek, jönnek-mennek. Emiatt létrehozhatunk üvegkuckókat, amelyek hangszigeteltek, nem látjuk a munkatársakat és nyugodtan dolgozhatunk. A gond ezzel csupán annyi, hogy sok ember nem szereti, mert zavarja őket a bezártság, az elszigeteltség.

Célszerűbb lehet emiatt egy könyvtárszoba, amit akár a nagyteremből is leválaszthatunk azok számára, akik időnként csendben, koncentráltan dolgoznának. Itt egy könyvtárhoz hasonlóan nem lehet beszélni, nevetni, telefonálni. A másik lehetőség egy hangszigetelős fejhallgató a kedvenc zenénkkel, amivel kizárhatjuk a környezetünket.

Hazánkban az egyterű irodákat elsőként a multik alkalmazták, főként azért, mert a 2008-as gazdasági válság költséghatékonyságra késztette a cégeket, így csökkentették a helyeket és megszülettek az egyterű helyek.

A cégvezetők és a tulajdonosok abban bíztak, hogy az open-office segíti majd a csapatmunkát, hatékonyabbá válik így az együttműködés, és nő az elkötelezettség. Az open-officnak is, mint minden másnak meg vannak az előnyei és a hátrányai is, ám most többen utálják, mint amennyien szeretik.

közös iroda

Az egyterű irodákban legtöbbször a zajra panaszkodnak a dolgozók, úgy érzik, kész átjáróház a munkahelyük, kevés személyes tér jut nekik, hiszen túl közel vannak egymáshoz. Sokan pedig attól is idegenkednek, hogy mások rálátnak a monitorukra, már pedig a nyílt térben ez gyakorlatilag elkerülhetetlen.

A legtöbb ember idegenkedik a nyitott munkahelytől, nem szereti a több fős open-office megoldást. Valójában nem választaná ezt az irodatípust önként.

Ezzel együtt az embereknek meghatározó a munkakörnyezetük minősége, és munkájuk minőségét befolyásolja, hogy hol és milyen irodában dolgoznak. Az ember számára nem optimális munkakörnyezet rontja a dolgozók termelékenységét, ilyenkor hajlamosabbak a koncentráció zavarra.

Hasonló munkát végző munkatársak, ha ráadásul jó kapcsolatban vannak egymással, viszont inspirálhatják egymást és jobb is lehet a teljesítményük közösen, mint ha mindenki elszeparálva próbálja a saját részét elvégezni a munkából.

Érdemes megoldást találni arra is, hogy ne zavarják egymást a nagyon különböző tipusú munkát végzők, de közel lehessenek, akik pedig jól tudnak együtt dolgozni….

egyterű iroda

 

Teteje