Európába jöhet a Hyperloop szupervasút

 

Európába jöhet a Hyperloop szupervasút

A Hyperloop Transportation Technologies (HTT) bejelentette, hogy Közép-Európába építené a Hyperloop szupervasút következő vonalát. A cég csütörtökön írta alá a szándéknyilatkozatot a szlovák kormánnyal.

A szupervasút vonala Szlovákia fővárosát, Pozsonyt kötné össze Béccsel és Budapesttel. 

Ennek köszönhetően hihetetlen gyorsasággal lehetne eljutni egyik országból a másikba. A Pozsony–Bécs közti utat mindössze nyolc perc alatt tenné meg az 1220 kilométer per órával közlekedő kapszula, Budapestig is csak tíz perc kéne.

A HTT még nem kötött dátumot a projekthez, előbb minden országgal meg kell állapodnia.

Az ötödik közlekedési mód

Elon Musk, az elektromos autókat gyártó Tesla milliárdos elnöke és a SpaceX alapítója még 2013-ban mutatta be a Hyperloop ötletét. A kapszula tulajdonképpen egy csőszerű alagútban száguldó henger, ami embereket vagy rakományt szállíthat.

A csőben extrém alacsony légnyomás, szinte vákuum van, ezáltal a járműnek gyakorlatilag nincs közegellenállása.

Sínre sincs szükség, mert a Hyperloop vékony légpárnán siklik a részben vákuumos csőben, ezáltal a súrlódása is minimális.

2013-ban Musk kiszállt a projektből, helyette más befektetők vitték tovább az ötletet. Az egyik HTT, amit közösségi forrásokból működtetnek mérnökök, tervezők, tudósok. Köztük sokan a NASA-nál, Boeingnél vagy a Space X-nél dolgoztak. Egy ötmérföldes tesztvonal építését tervezik a kalifornai Quay Valley-be, ami 2018-ra lehet működőképes.

A hasonló nevű Hyperloop Technologies mögött befektetők állnak. Ez a cég év elején kezdte meg az első, szabadtéri teszteléseket egy kilométeres sínpályán, Nevadában. A cég társalapítója, Shervin Pishevar szerint 2020-ra már minden tíz másodpercben útnak indítanak egy járatot.

A távlati tervek szerint 2017-re már egy három kilométer hosszú, zárt csőrendszerben zajlanának a tesztek, és 2020-ra talán már a teljesen használható, gyártásra kész Hyperloop áll majd rendelkezésre.

 

Forrás: origo.hu

Teteje