Európa Nap - május 9.

 

Európa Nap - május 9.

Tudta-e Ön, hogy mit ünneplünk május 9-én? Miért éppen ekkor van „Európa Nap”? Milyen program várható Debrecenben?

 

Országszerte színes Európa-napi programokkal, nyereményjátékkal várja az érdeklődőket május 1. és 11. között az  Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Tájékoztatatási Irodája és a Europe Direct tájékoztató hálózat. A debreceni programra május 9-én kerül sor a Fórum előtti téren.

1950. május 9-én Robert Schuman francia külügyminiszter a világ elé tárt egy elképzelést, amely az Európai Unió alapjait fektette le.

Ebben az időben Európa nemzetei az 5 évvel korábban véget ért második világháború pusztításait próbálták kiheverni, és azon gondolkoztak, hogyan lehetne megakadályozni egy hasonló konfliktus kialakulását a jövőben. Úgy vélték, a szén- és acélipar közös ellenőrzése révén a történelmi riválisok közötti felfegyverkezés gyakorlatilag is kivitelezhetetlen lenne, továbbá a gazdasági érdekek egyesítése növelné az életszínvonalat, és hozzájárulna egy egységesebb Európa létrehozásához. Így jött létre az ún. Európai Szén- és Acélközösség, amely az Európai Unió elődje.

Azóta a tagállamok száma 6-ról 28-ra nőtt. Magyarország 2004 óta tagja a közösségnek.

Az uniós intézmények megnyitják kapuikat a nagyközönség előtt. Az Európában és a világ többi részén működő helyi uniós irodák is gazdag felnőtt- és gyermekprogram-választékkal várják a látogatókat. Évente több ezer ember vesz részt az Európa-nap alkalmából megrendezett intézménylátogatásokon, vitafórumokon és egyéb eseményeken, amelyek az Uniót hivatottak jobban megismertetni a nagyközönséggel.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, Az Európai Parlament Tájékoztató Irodája és a Europe Direct hálózat országos rendezvénysorozatot szervez ez alkalomból. Debrecenben május 9-én, 10 és 15 óra között várják az érdeklődőket a Fórum előtti téren az uniós információszolgáltatók totókkal, nyereményjátékokkal, programokkal. Egy országos nyereményjátékban is részt vehetnek az érdeklődők, melynek fődíja egy amszterdami utazás. A debreceni program nyertese is részt vesz az országos sorsoláson.

 
Teteje