Ezért vezető a vezető

 

Ezért vezető a vezető

Ha nagyobb sikert és előrelépést akar a cégének, a vezetőnek többet kell beletennie, mint másoknak. Hogy miben? 

Lelkiállapotban biztosan. Nagyobb teljesítmény eléréséhez bele kell tenni valami extrát. Egy kellemes hangulatú munkahelyen szívesen maradnak hosszú távra is  a dolgozók.

Hogyan is nézhet ki a motiválás?

A vezető dolga, hogy munkatársait isnpirálja, lelkesítse, a nehéz helyzetekben lelket öntsön beléjük. Ha kell, segítse őket több sikerélményhez. 

Az ő lekiállapota kihat mindenkiére a cégnél, ezért úgy vállalhat felelősséget a kollégákért, ha először saját magát "teszi rendbe". Építsen magában inspirációt, minden nap tegyen valamit, hogy a többieknek legyen kedve nap, mint nap hozzátenni a közös sikerhez.

Kell a sikerélmény, hisz így kapunk viszajelzést, hogy amit eddig csináltunk, azzal a jó irányba megyünk. Tudassuk hát időben mindenkivel akár jó irányba halad, akár nem - hogy még időben javíthasson. Így előbb-utób sikerélményhez jut.

Időnként ismerjük el a kollégák munkáját, mindenkinek fontos, hogy megbecsülve érezze magát. Mindnkire igaz, hogy ha ez megvan, újult erővel folytatja a dolgát sőt talán ég jobb teljesítményre lesz képes. Az elismerés újabb tettekre sarkall.

Aki fontosnak érzi magát a cégnél, neki is fontos lesz a cég.

(Persze az is a vezető felelőssége, hogy ki tudja választani azokat a munkatársakat, akikben ott van az a képesség, hogy a magukénak érezzék a vállalkozást, a projekteket, vagy  termékeket.)

Az inspirációhoz tartozik az is, ha magáért a projektért képes úgy lelkesedni a vezető, hogy az átragadjon mindenki másra, aki részt vesz benne. Aki szereti azt, amiről beszél, magával ragadja a hallgatóságát. Ha a cég tulajdonosa rajong a termékéért, biztosan a sales-es munkatársak is lelkesebben fogják azt értékesíteni, jobban hisznek ők is benne. A szenvedély egyszerűen magával ragad mindenkit, az élet sava-borsa, hajtóerő. Enélkül nincs igazi siker, sőt kiválóság sem, csak közepes teljesítmény.

Minden nap törj a csúcsra és soha ne add fel!

Mit tegyünk, ha hibáznak a munkatársak? Semmiképp ne keltsünk bűntudatot és ne büntessünk, ha lehet. Inkább mutassuk meg, hogyan tanulhatnak a hibáikból. Ehhez visznt nekünk is meg kell tanulnunk ugyanezt.

Tegyünk ki hosszú- és rövidtávú célokat, melyeket követni lehet és amelyek lehetőséget nyújtanak a fejlődésre és a tanulásra.

Végül, de nem utolsó sorban motiváljuk embereinket anyagilag is. A megfelelő fizetés, a különféle juttatások, időnként jutalmak biztosan meghozzák kedvüket a jó munkához.

 

 

Teteje