A fagyi napja Debrecenben

A fagyi napja
 

A fagyi napja Debrecenben

Egy nap, amikor Debrecenben is nagyobb figyelmet kap a kézműves fagyi...

Nem volt fagylaltmérgezés az utóbbi évtizedekben Magyarországon. Ez elsősorban a szakértelemnek és a fejlett technológiának köszönhető- mondják a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatalnál.

A cukrászok a megfelelő tárolás mellett a tökéletes elkészítésre is ügyelnek. Szerintük a jó fagyihoz kevés, de jó minőségű és megfelelő mennyiségű alapanyag kell. Minderről május 8-án a kézműves fagylalt napján beszéltek a debreceni szakemberek.

A cukrászmesterek pontosan tudják, mi kell a tökéletes édességhez. Igazi eper, cukor és víz és persze fontos a megfelelő mennyiségű gyümölcs.

- Margarin semmiféleképpen nem kell a fagylaltba, csak vaj. Azt is csak akkor használjuk, ha nem akarjuk a létartalmat növelni és mondjuk selymesebb fagylaltot szeretnénk. Erre a célra a tejszín a legalkalmasabb – mondta Gara Gyula.

A cukrászok szerint lényeges a megfelelő íz és színharmónia. Csak az lehet kézműves fagylalt, amely a hagyományos módon természetes alapanyagokból készül.

- Van olyan, aki szereti porból csinálni a fagylaltot, különböző adalékanyagokkal, például pasztával. Én arra esküszöm, hogy a jó fagylalt tejből, vajból, tejszínből és – ami nagyon nagyon ritka – tojásból készül – hallhattuk Csordás László cukrászmestert.

Nem csak az elkészítés, a megfelelő tárolás is fontos. A Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal azt javasolja, ha a fogyasztók fagyit vásárolnak, figyeljenek a kiszolgálásra, a személyzet és a pult állapotára.

- Ha beljebb nézünk a pultba, látjuk a fagylalt felületét. Fontos, hogy ne legyen olvadt, jégdarabos, ne tornyozzák föl a hűtőtartomány fölé – magyarázza Zoltai Anna osztályvezető.

Magyarországon évtizedek óta nem volt fagylaltmérgezés. A hivatal szerint ez a jó szakembereknek és a modern technológiának köszönhető. A fagylalt napja programhoz több debreceni cukrászda is különböző akciókkal csatlakozott.

Forrás: dehir
 

Teteje