Fejlődőben a megújuló energiaipar

alternatív energiaforrások
 

Fejlődőben a megújuló energiaipar

Az új,  megújuló és alternatív energiaforrásokból előállított hő- és villamosenergia-átvételi támogatási rendszer valószínűleg életbe lép jövő év elején. Az Országgyűlés által elfogadott METÁR-ral 5-600 milliárd forintnyi új fejlesztés indulhat el.

A magyar villamosenergia-rendszerek egyre inkább elöregednek. Ezek helyett megújuló energiaforrásokra épülő egységek pótolják majd a hő-és villamos energiát. Több éven keresztül 1500-2000 megawattnyi elöregedő kapacitás esik ki, amire számítani lehet.

Az új támogatási rendszert elfogadták ugyan, de a részletszabáyok még elbírálás alatt vannak. Az Európai Uniónak kell jóváhagynia és és ezeket a szabályokat kormányrendeletben fogják rögzíteni.

Az energiaipar már 5 éve várja, hogy a METÁR életbe léphessen. A szakértők arra jutottak, hogy a biomassza- és biogáz üzemek lehetőséget kaphatnak további fejlődésükhöz és hosszabbtávú fennmaradsukhoz. "Kisebb költség, megbízhatóbb kapacitás". A megfelelő karbantartás 20-25 évvel megnövelheti ezeknek az egységeknek az élettartamát.

A támogatási rendszerről itt olvashat részletesebben!

A cikk partnere: 

Teteje