A fogszabályzásról

 

A fogszabályzásról

Mielőtt lezárul az év, szeretnénk segíteni olyan hasznos információkkal, melyek mindenkinek fontosak. Mindannyian érdeklődőek vagyunk a saját egészségünkkel kapcsolatban. Életünk folyamán sok minden dől el az első mosolynál. Legyen ez a kapcsolatteremtés bármelyik formája, mint például a flört, az üzleti bemutatkozás vagy csak egy egyszerű szimpatizálás. Tulajdonképpen az örömünk kifelyezéséről van itt szó a kommunikációnk során. Mosolyunk nagyon fontos dolog, amivel színt vihetünk mások életébe és kelthetjük jóérzésünket, ami még közelebb vihet a céljaink eléréshez. Ne kelljen hát szégyellnünk természetes ragyogásunk lehetőségét!
Akiknek másképpen nőnek a fogaik, mint szeretnék, vagy csak csemetéjük jövőjére gondolnak egy kis megelőzéssel, azoknak nagyon jól jön ez a cikk.
íme pár fontos tudni való a fogszabályzásról.

Fogszabályozás

A fogszabályozás a fogazat (fogak, fogmedernyúlvány és az állcsontok) helyzeti, alaki rendellenességének felismerése, gyógyítása és megelőzése.

A fogszabályozó kezelés célja a fogazat normális fejlődésének biztosítása, illetve a már kialakult rendellenességek helyreállítása.

A fogszabályozás jelentősége napjainkban egyre inkább esztétikai, pedig a fogazati rendellenességek ok-okozati kapcsolatban vannak a fogszuvasodással és a fogágybetegségekkel is.

A torlódott fogak könnyebben szuvasodnak, mert nehezebb őket tisztítani. A súlyos harapási rendellenességek pedig a fogágybetegségek és állkapocs-ízűleti panaszok kialakulásában játszanak nagy szerepet.

Gyermek fogszabályozás gyermekkorban

A legtöbb fogazati eltérés könnyebben hozható helyre, mint felnőttkorban.

A gyermekkori rossz szokások kihatnak a fogazat fejlődésére, például az ujjszopás súlyos harapási rendellenességhez vezethet. A gyermekkori fogszabályozás feladata nem csak a kialakult rendellenességek orvoslása, hanem az ahhoz vezető okok felismerése, megszüntetése.

A gyermekkori fogszabályozás megkezdhető 6-8 éves korban. Ilyenkor még többnyire kivehető készülékeket alkalmazunk, melyet napi 12-16 órát kell hordani. Később a maradófogak előtörése után rögzített készülékekkel dolgozunk melyek előnye, hogy rövidebb kezelési időt igényelnek, viszont nagyon komoly együttműködésre van szükség a szájhigiénét illetően. Egy rögzített készülékes kezelés 1-2 évet vesz igénybe, mely után kivehető készülék viselése is szükséges, hogy az eredményt megőrizzük.

Minden kezelés előtt szükség van egy panoráma- és egy teleröntgen felvételre, illetve egy lenyomatvételre. Ezt az orvos kielemzi, majd kezelési tervet készít. Ha a szülő és a gyermek is beleegyezik a kezelési tervbe, akkor jöhet a fogszabályozó készülék.

A rögzített készüléket havonta, a kivehetőt 2-3 havonta kell ellenőrizni.

Felnőttkori fogszabályozás

Régen a fogszabályozások idejének felső határát 18-20 évben jelölték meg. A tudomány fejlődésével azonban mára már bármely életkorban lehetőség van fogszabályozó kezelésre. A felnőttek könnyebben együttműködnek, megfelelőbb a szájhigiénéjük.

A kezelés időtartama hosszabb, mert a fogakat csak a legkisebb erőkkel lehet mozgatni.

Gyakrabban fordul elő mellékhatás, mint például gyökérfelszívódás.

Felnőttkori fogszabályozás többnyire rögzített készülékekkel történik, melyek különböző anyagból készülhetnek a páciens igényeit figyelembe véve. Így létezik fém és esztétikus rögzített készülék.

 Mosolyunk nagyon fontos dolog, amivel színt vihetünk mások életébe!

További információkért és kezelésekért keressék bátran a KVT Dentet

Itt: http://www.kvtdent.hu/

A cikk partnere: 

Teteje