Fontosabb dolog is van a fizetésnél a fiatalok számára

 

Fontosabb dolog is van a fizetésnél a fiatalok számára

A jövő munkavállalóinak ma már nem feltétlenül a fizetés a legfontosabb, hanem a rugalmas munkavégzés és a kollégák személye. Persze fontos az alapfizetés is, de a top 5-ben csupán a harmadik helyet foglalja el. A PwC Magyarország középiskolás és felsőoktatási hallgató, pályakezdő munkahely-választási preferenciáit vizsgálta a 2016. november és 2017. március közötti időszakban.

A kutatás célja az volt, hogy megismerjék, és elérhetővé váljanak a munkáltatók számára azok a tényezők, amik alapján ma a diákok, hallgatók, pályakezdők munkahelyet választanak. A kutatás során megkérdezetteknek a 63%-a tanul felsőoktatásban, 20%-uk dolgozik, és 18%-uk tanul középiskolában. Bencze Róbert, a PwC Magyarország HR-tanácsadái üzletágának igazgatója úgy véli, hogy mivel ezek a tanulók jelentik a jövő munkavállalóit, ezért alapvető fontosságú, hogy megismerjük a preferenciáikat, és hogy a szervezetek reagálni tudjanak ezekre.

A kutatásban megkérdezetteknek 36 tényezőből kellett kiválasztaniuk a számukra legfontosabbakat. Ezekből a rugalmas munkavégzést, a munkatársakat, akikkel napi szinten együtt dolgoznak és az alapfizetést emelték ki az első három helyen. A negyedik helyre a sabbatical került, vagyis a hosszabb ideig tartó alkotói szabadság, ami megelőzi az érdekes és a kihívást jelentő munkát. Nem tartják feltétlenül fontosnak a fiatalok a munkahelyválasztásnál a brandet, a víziót és a stratégiát sem, inkább az őszinte kommunikációt preferálják. A válaszadóknak legalább a 75%-a elsősorban Budapesttel számol a munkavégzési helyet illetően, az iparágak közül pedig a pénzügyi terület iránt érdeklődnek, és 34% szívesen dolgozna is ilyen cégnél.

A kérdőív során azt is vizsgálták, hogy mi ösztönözheti a fiatalokat arra, hogy külföldön vállaljanak munkát, és mik azok a dolgok, amik miatt Magyarországon maradnak. Az érveik mindkét opció mellett ugyanazok: egyrészt a karrierfejlődés, másrészt az anyagi kompenzáció. Magyarországon belül a lakóhely-változtatásra is nyitottak, főleg, ha a családjuk elhelyezkedését is támogatja a leendő munkaadó. A külföldi munkavállalás kapcsán erős érvet jelent, hogy szakmai fejlődésre is nagyobb esélyük lehet, mint itthon és a fizetés is több.

A kutatás eredményei által megszületett egy átfogó kép, ami alapján a vállalatok fel tudják térképezni, hogy rendelkeznek-e olyan juttatási elemekkel, munkaszervezési módszerekkel, amik fontosak lehetnek a jövő munkavállalóinak. Hiányosságok esetén el tudják kezdeni a korrigálást, hogy majd a később munkapiacra kerülő most diákokat is érdemben meg tudják majd szólítani. Hazánkban például kiemelt területnek minősül az autóipar, amit nagyon sokan tartanak vonzó területnek. 

Teteje