Forradalmasító magyar találmányok az egészségügyben

orvostechnológia, egészségügy technológiai vívmányok
 

Forradalmasító magyar találmányok az egészségügyben

Egyre inkább gyarapodnak az új lehetőségeket magukban rejtő technológiai megoldások az egészségmegőrzésben és a betegek kezelésében egyaránt. Az innovációból mi magyarok is kivesszük a részünket, hiszen hazánkban fejlesztettek már ki cukorbetegek életét megkönnyítő mobilalkalmazást, bankkártya méretű „zseb EKG-t” és online magánorvos foglaló rendszert is.

Ma az egyik legdinamikusabban fejlődő területnek a medtech (medical technology), azaz a gyógyászati technológia számít. Ebben az innovációs versenyben a magyarok startupok és vállalatok is megmutatják, hogy mire képesek. Olyan technológiákkal jelennek meg a piacon, amelyek megkönnyítik a betegek életét vagy akár életet is mentenek.

A cukorbetegség ~400 millió embert érint a világon, ebből hazánkban körülbelül 700 ezer diabéteszes él, és nagyjából 700 ezerre tehető azoknak a száma, akik cukorbetegek, de nem tudnak róla. A betegség kezelésében az egyik legfontosabb, hogy megfelelő információt kapjanak az érintettek, folyamatos kontroll alatt legyenek. A magyar fejlesztésű mobilalkalmazás abban hivatott segíteni, hogy megfelelő keretek között maradjon a vércukorszint, a szénhidrát bevitel és az inzulinterápia. A Dcont alkalmazást a magyar tulajdonban lévő 77 Elektronika Kft. fejlesztette ki. Az applikáció lehetőséget ad a betegeknek a vércukoradataik rögzítésére.

A betegségek között vezető szerepe van a szívbetegségeknek, hazánkban kiemelkedően magasnak bizonyul a kardiovaszkuláris problémákkal küzdők aránya. Rendkívül fontos, hogy a betegséget kordában tartsuk, a magyar Sanatmetal által kifejlesztett „zseb EKG” pedig segít a szív állapotának rendszeres vizsgálatához és megfigyeléséhez, így akár életeket is menthet. Az alkalmazás segítségével mérhető a szívműködés illetve a véroxigén szintje, az adatok pedig továbbíthatók a kezelőorvos számára, így a stroke és a hirtelen szívleállás kockázata is csökkenthető.

Egy felmérés alapján a magyar lakosságnak közel 15%-a magánorvoshoz jár, és egyre népszerűbbé válik az online orvos foglalás, a Foglaljorvost.hu. Az online adatbázis néhány éve indult útjára, 1200 hazai magánorvos szerepel benne, a szakterület lefedettsége 90%-os, a kereső és időpont foglaló rendszert pedig közel 50 ezer regisztrált felhasználó használja. A betegek tájékozódását a felhasználói értékelések is segítik az orvosok által megadott információk mellett, így könnyebben kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbb orvost. Kiemelkedő még a Hand in Scan, ami forradalmasítja a kórházi kézfertőtlenítést, illetve a Laborom is, ami egyszerű megoldást nyújt az orvosi leletek rendszerezésére. A közeljövőben várhatóan tovább bővül majd az eszközrendszer az okostechnológia fejlődésével. 

Teteje