Forradalmat hozhat az új technológia

 

Forradalmat hozhat az új technológia

Képzeljük el, hogy bármilyen értéket átruházhatunk vagy komplex szerződést érvényesíthetünk harmadik fél közreműködése nélkül, szinte azonnal és megbízhatóan. A blockchain-technológia mindezt lehetővé teszi egyéni felhasználóknak, ráadásul teljesen automatizáltan. A PwC friss elemzése azt mutatja, hogy a technológia nemcsak a pénzügyi iparágat, hanem az energiaipart is forradalmasíthatja.

A bitcoin fogalma mára már ismert értéke és széles körű alkalmazhatósága pedig elismert – ezt támasztja alá, hogy a rendszerszintű hatékonyságjavulásnak és költségmegtakarításnak köszönhetően egyes becslések szerint 2016-ban a kriptopénz felhasználók száma már elérte a 100 milliós nagyságrendet – olvasható a PwC Magyarország közleményében.

.......

A blockchain jelentősége a technológia fő jellemzői mentén jól kirajzolódik:

A megosztott főkönyvi rendszernek köszönhetően a blockchainben lévő tranzakciós adatok visszamenőlegesen megmásíthatatlanok, így alkalmazása adatbiztonsági szempontból kedvező.
A decentralizált blockchain-adatbázisról minden felhasználó rendelkezik egy másolattal, így a rendszer mind az informatikai, mind a fizikai támadásokkal szemben sokkálló.
A szereplők közti közvetlen és automatizált jóváhagyási folyamat jelentős egyszerűsítést és megtakarítást eredményezhet: a tranzakció a korábbi átfutási idő töredéke alatt megtörténhet, a tranzakciós költségek pedig mérsékelhetőek a közvetítő szerepének csökkentésével.
A blockchain sajátosságai miatt a felhasználók személyazonossága szinte nem, vagy csak komoly erőfeszítések árán visszakövethető.
Mivel a blockchain lehetőséget nyújt az informatikai rendszerek közti interoperabilitásra, alkalmazásával egyszerűsödhet az információmegosztás, valamint csökkenthetőek a rendszerintegrációs költségek

Tovább...

 

Teteje