Gluténmentes ételeket is készítenek a Barabás Étteremben

 

Gluténmentes ételeket is készítenek a Barabás Étteremben

A gluténmentes étel nem tartalmazhat búzát, rozst, árpát vagy zabot, és nem érintkezhet semmivel, ami ezeket a gabonákat tartalmazza. Nem gluténmentes a tönköly, a durum, az árpamaláta, az alakor, a kamut és más ősbúza sem. Nem csak lisztek esetében kell gondolni a gluténra. A fenti gabonafélék semmilyen formájukban nem használhatók fel gluténmentes ételek készítésekor, azaz dara, korpa, pehely, töret, csíra, keményítő, olaj vagy más egyéb formájukban se

A sülteket nem szabad megforgatni semmiben, ami glutént tartalmaz. A gluténos tésztával főtt leves tészta nélkül sem gluténmentes már.

 A glutén egy ragacsos gabonafehérje.

 Ebből adódóan a gluténmentes ételek elkészítésekor és tálalásakor a Barabás Étterem konyháján csak olyan előkészítő felületet, eszközt, edényt  használnak, amely a legutóbbi alapos tisztítás óta nem érintkezett glutént tartalmazó alapanyaggal, étellel.

Gyakori, hogy olyan alapanyagok tartalmaznak glutént, amelyekről nem is sejtenénk. A gluténmentes ételek készítésekor ellenőrizni kell például a fűszereket, a szójaszószt, az önteteket, az ízesítőket, a savanyúságokat is.

 A gluténmentes ételeket, kenyereket, alapanyagokat elkülönítve tárolják, hogy ne érintkezhessenek gluténnal.

A cikk partnere: 

Teteje