Ha én Gyrost ehetnék...

 

Ha én Gyrost ehetnék...

                Ha én Gyrost ehetnék….hova is mennék?

A Debrecen-Portál csapata nemrégiben az Akropolisz Gyros ételbárban kóstolta a város – elfogultan szólva – legjobb gyrosát… de legyünk igazságosak, egyik legjobb, hisz nem kóstoltuk mindet. Az biztos, hogy miután elfogyasztottuk a salátával és sült krumplival gazdagított ételt, mind a tíz ujjunkat megnyaltuk, ahogy azt mondani szokták.

„Még nem ettem „valódi” gyrost, ezért nincs összehasonlítási alapom, de ezek után, megmondom őszintén, nem is nagyon vágyom rá. Itt van néhány saroknyira az Akropolisz Gyros, ahol nagyon kedves lányok udvariasan és nagyon gyorsan elkészítik a rendeléseket. Finom, nem kell sokat várakozni és az ára is rendben van. Megéri oda elmenni!”

A Gyros története, amit már biztosan sokan ismernek:

A görög konyha remeke a Gyros. A függőlegesen forgó nyársra rátűzött hússzeletek egész nap forognak és egy nagy karddal szelik le belőle mindig azt a réteget, amely már szép pirosra sült.
A hasábburgonya alakú húscsíkoknak a négy közül az egyik oldala ropogós, a másik három pedig puha.

Nyelvi összefüggés: a görög gyro, gyros forgást jelent. A hasonló égövi, de teljesen más alapokon nyugvó kultúrájú török konyha "döner kebab"-nak nevezi. Az olasz nyelvben girare jelenti ugyanezt. Mindenesetre a világban a "gyros" név terjedt el.

Az eredeti gyros birkahússzeletekből készült - és kétségkívül ez volt az eredeti - , manapság azonban, főleg Nyugat-Európában sertés, borjú, illetve pulykahúsból készítik.

Tehetjük pitába, vagy tányérra, mellé görög saláta, tzaziki, görög mártás, illetve hasábburgonya dukál.

 

Akropolisz Gyros - Debrecen Portál

Cimkék: 

A cikk partnere: 

Teteje