Hajrájához érkezett a felkészülés

Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő
 

Hajrájához érkezett a felkészülés

Jól kitervelt stratégia, kitartó gyakorlás, játékos pénzügyi eszközök- mindezek a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő jövő heti döntőjére segítik a csapatokat a felkészülésben.   A program sikeressége az elmúlt évek során töretlen, hat év alatt megtízszereződött a vetélkedőre jelentkezők száma.

A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő az elmúlt évek során a diákok pénzügyi nevelésének meghatározó programja lett. A vetélkedő indulásakor, a 2010/11-es tanévben 89 iskola 600 diákja jelentkezett a pénzügyi vetélkedőre, a résztvevőszám a hat év alatt megtízszereződött. Idén a verseny történetében először 292 település 443 iskolája csatlakozott a programhoz, és közel 6000 kisdiák dolgozott a vetélkedő első, online fordulójának feladatain. Az induló 1416 csapatból 32 jutott tovább az országos döntőbe, ami június 6-án és 7-én lesz Budapesten. Minden korosztályban az ország legjobb 8-8 csapata méri össze az év vagy esetleg az elmúlt évek során megszerzett tudását.

A döntőre nagyon intenzíven készülnek a csapatok.  „A középdöntő tapasztalatai alapján az a célunk, hogy a gyerekek gyorsabban tudják elolvasni és kiszámolni a feladatokat, ezért sokat gyakorolunk szöveges matek példákat.  Mindig megbeszéljük a házi feladatot, és játékos módszerekkel, például memóriakártyákkal, pénzügyi activity-vel ismételjük át a különböző pénzügyi fogalmakat. A csapat egy jól működő stratégiát is kialakított, szétosztják egymás között a tudnivalókat, így arra is van lehetőség, hogy alaposan elmélyítsék a tudásukat egy-egy témában. A gyerekek lelkesen látogattak el a békési bankfiókba is, ahol sok hasznos információt tudtak meg a bankfiókok működéséről.” – mondta el Hoffmann Sándorné, a mezőberényi Kreatívak és Hitelesek csapat felkészítő tanára, aki már három éve készít fel csapatokat a versenyre, és nagy örömére szolgál, hogy idén először egészen a döntőig meneteltek.

Rinfel Mónika 8. osztályos csapatával tavaly első helyezést ért el, így ő már nagy tapasztalattal készül az idei döntőre, ahová idén két csapata is bejutott.
„Azt tapasztaltam, hogy minden évben nehezebbek a feladatok. Mivel a vetélkedő egyre népszerűbb, mindig több csapat jelentkezik, de többet is kell dolgozni azért, hogy a legjobbak között legyünk. Jó volt látni, hogy a felkészülés során magabiztosabbá váltak a diákok pénzügyi téren, olyan dolgokra is figyelnek, amikre korábban nem. Fogyasztóként tudatosabbá váltak, egyikük használt biciklit vett, mert az ár-érték arányban kedvezőbb, és tudják, hogy valutát pénzváltóban váltunk, mert ott kisebb haszonnal dolgoznak. Idén pedig a vetélkedő hatására egyik leányunk a továbbtanulási terveit is módosította: a jog a pénzügy mögé szorult.” – osztotta meg a vetélkedővel kapcsolatos tapasztalatait a zalaegerszegi Pén(s)ztárgép és a Mind arany csapat felkészítő tanára.

Tavaly óta már négyfordulós a verseny, így még több lehetőségük van a kisdiákoknak arra, hogy pénzügyi tudásukat fejlesszék és felmérjék. Minden évben van egy pénzügyi téma, amire külön hangsúlyt fektet a vetélkedő, a megelőző évek kiemelt témái többek között a felelősségbiztosítás, a zsebpénz és a családi költségvetés voltak, idén a személyi kölcsön van a fókuszban.
„A vetélkedő formálásakor a pedagógusok tapasztalatai jelentik számunkra az egyik legfontosabb visszajelzést, hiszen ők azok, akik az egész éves felkészülés során látják, hogy mit és hogyan lehetne még javítani a versenyen. Célunk, hogy a megmérettetés során olyan valós pénzügyi kihívások elé állítsuk az általános iskolásokat, melyek megoldásával hasznos és szükséges tudást szerezhetnek. A szülők és a tanárok visszajelzései azt mutatják, hogy jó úton járunk, és továbbra is nagy igény van a pénzügyi kultúrát játékosan fejlesztő kezdeményezésekre. A Bankcsoport ennek jegyében az elmúlt évek során több pénzügyi programot is életre hívott, úgymint a pedagógus továbbképzés, amely során a hátrányos helyzetű térségek tanárai kapnak újszerű pénzügyi módszertant, vagy mint a K&H Színezz, Kész, Pénz! rajzpályázat, amely a fantázia eszközével fejleszti a kisdiákok pénzügyi gondolkodását.” – beszélt a programról Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója, a zsűri elnöke.

 

Forrás: kh.hu

Teteje