Hamarosan itt a tücsökcsoki?

 

Hamarosan itt a tücsökcsoki?

     A rovarcsemege elkészítéséhez a gyártók tücsöklisztet használnak fel, melynek létrehozása során kivonják a rovarokból a nedvességet, és ledarálják.

     A kakaós, mogyorókrémes és zselés ízesítésű szelet a cég alapítói, a glasgow-i Gabi Lewis és a Los Angeles-i Greg Sewitz ötlete alapján született meg. Cégük, az Exo által elvégzett kutatások szerint a tücskök hihetetlenül magas fehérje-testtömeg aránnyal rendelkeznek. Kimutatták, hogy míg a tücsök fehérje – száraz súly aránya 69 százalék, a csirke aránya mindössze 31 százalék, a rostélyos húsé pedig 29 százalék. A Vital.hu adatai szerint a rovarok hússzor hatékonyabb proteinforrásnak számítanak, mint a szarvasmarha, ugyanakkor nyolcvanszor kevesebb metánt szabadítanak fel.

      Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az állati fehérjék iránti kereslet 2050-re 30%-kal megnő, a növekvő kereslet pedig a hús- és a gabonaárakat is felpörgeti, és tovább nehezíti a megfelelő mennyiségű tengeri halellátmány biztosítását. A hústermelés fokozódó mértéke ugyanakkor súlyos terhet is ró környezetünkre. A tenyészállatok mára a mezőgazdasági területek 70%-át foglalják el, az emberi fogyasztás több mint 8%-ával egyenértékű vizet használnak el, és emellett az üvegházhatású gázkibocsátás jelentős részéért is ők a felelősek.

       A fenntartható fehérjeforrások iránti igény a rovartan felé irányítja a szakemberek figyelmét. A „hússal” és a növényekkel szemben a rovaroknak ugyanis nincs szüksége mezőgazdasági területekre. Viszonylag rövid tenyész-ciklusuk potenciálisan a legfenntarthatóbb fehérjeforrásokká teszi őket.

Forrás: HVG

 

Teteje