Hatékonyságra fókuszálnak az agrárcégek

hatékonyságnövelés, mezőgazdasági cégek, agrár felmérés
 

Hatékonyságra fókuszálnak az agrárcégek

A termelékenység javításának elsődleges összege a költségcsökkentés a hazai agráriumban. Ma már a mezőgazdasági cégeknek nagyjából a fele használ valamiféle hatékonyságnövelő eszközt, a K&H agrár felméréséből kiderül, hogy az elkövetkezendő három évben pedig az agrárium harmada készül hasonló jellegű beruházásra.

Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője elmondta, hogy a kutatás alapján jelenleg a vállalatok ~47%-a használ valamilyen hatékonyságnövelő eszközt főként a költségek csökkentése és a teljesítmény javítása miatt, és kevesen használják a munkaerő képzésére, fejlesztésére, illetve a precíziós gazdálkodást.

A jelenlegi 47%-os arány javítható, hiszen a cégek nagyjából 1/3-a tervez hatékonyságnövelő beruházást az elkövetkezendő három évben. Itt hasonlóképpen a termelés bővítése és a költségek csökkentése a cél, de fejlesztenék a piaci reakciókészségüket, illetve a fogyasztói elvárásokhoz való igazodásukat.

Ezek a célok főként azért fontosak, mert az agrárszektor rendkívül ki van téve az időjárás okozta nehézségeknek, illetve a fogyasztói igények változása miatt gyors alkalmazkodóképesség is fontos. Mivel jelentős új földterületek nem lesznek a következő 30-50 évben, ezért a jelenleg rendelkezésre álló területeken kell egyre hatékonyabban dolgozni.

Tresó István úgy gondolja, hogy az alkalmazni kívánt fő eszközök nem mindig jelentenek jót, hiszen a hatékonyságnöveléshez nemcsak a kiadások csökkentésére és a buzgóbb termelés szükséges. Fontos a technológiafejlesztés, a humán erőforrás tudásszintjének növelése illetve a mérethatékonyság. Ezek a beruházások leginkább azért lényegesek, mert a 2020-as uniós ciklusban sokkal kevesebb forrás vehető majd igénybe az agráriumban, vagyis az elkövetkezendő néhány évben kell megteremteni a fennmaradás lehetőségét. 

Teteje