Hogyan épül fel az otthoni „okosprotokoll”?

hogyan épül fel az okosotthon
 

Hogyan épül fel az otthoni „okosprotokoll”?

Lassan nem is tudunk olyan használati eszközt mondani, melynek ne lenne okos változata. Az előrejelzések azt mutatják, hogy 2020-ra már 200 milliárd okos eszközünk lesz világszerte. Az okosotthont már szinte  bárki megengedheti magának. 

Mi az az intelligens (vagy okos) otthon?
Olyan technikai megoldások halmaza, amelyek által sokkal kényelmesebbé válik a különböző eszközök használata. Segítségével automatizálhatóak a mindennapi otthoni folyamatok. Egy hétköznapi példát nézve: sötétedés után, belépéskor a világítás automatikusan bekapcsol, a redőnyök automatikusan kikapcsolnak szürkületben, közelgő vihar esetén az ablakok automatikusan bezárulnak stb. 

Hogyan épül fel ez a rendszer?
Számtalan eszközünk lesz kéznél. 2018-ra megközelítőleg 100 milliárd dollárt költünk majd intelligens eszközökre (globálisan). Például néhány ezer forintért megvásárolható a mobiltelefonról vezérelhető wifire kapcsolódó LED vagy hozzájuthatunk a wifi vezérlésű fali csatlakozóhoz, amely lehetővé teszi a kerti szórófej bekapcsolását.
Ezekben az a közös, hogy egy központi egység irányítja őket, amelyen érzékelők, kamerák kommunikálnak egymással, mi pedig a központi vezérlővel interneten keresztül kommunikálhatunk (akár egy böngészőből).  Lehetséges lesz különböző alkalmazásokat használni kényelmünket szolgálva.

Hogyan kapcsolhatjuk össze a lakást?
Egyszerű: a legfontosabb a központi egység, amelyet segítenek a vele kommunikáló különböző alkalmazások, (pl. olyan mobilalkalmazás, amelyen keresztül látjuk, hogy történik-e valami különös, ki- vagy bekapcsolhatunk eszközöket stb.)
Létezik a z-hullámot használó "intelligens" protokoll, ezen kívül "hagyományos" wifis változat, és a ZigBee is rendelkezésre áll.
Emellett számos "intelligens" eszköz (pl. Meteorológiai állomás) működik a piacon az úgynevezett 433 MHz-es   frekvenciatartományban.

Teteje