Hol találkozik a vágy és a realitás?

 

Hol találkozik a vágy és a realitás?

Fiatalon, munkakezdőként, főleg ha elkényeztetett a szülő, nagyok az elvárások már az elején a fizetést illetően. Ha tudsz a pénzzel bánni és türelmes vagy, azt is tudod, hogy tiszteld az előtted járókat, akkor tanulsz, idővel te is bölcsebb leszel és eléred, hogy a befektetett időd és munkád értéke benned és másokban is felismerődjön.

Ha nem tanítjuk meg a fiatalokat arra, hogy tudják, minek mi az ára és milyen értéke van a munkának, amit elvégeznek, sok csalódás érheti őket és rossz döntéseket hoznak. Persze a csalódás és a hibázás mindig tanít valamire…

A vágyak, a lehetőségek és a realizáció nem esnek közel egymáshoz, amíg teszel hozzá valós értéket. Ha fiatalon magas fizetést és vezető beosztást akarsz (és nem vagy a fia egy befolyásos embernek), valami olyat kell nyújtanod, amit még az idősebb, tapasztalt kollégák sem tudnak.

Nem véletlenül volt tradíció mindenütt, hogy a mester után a tanítvány is végigjárta a lépcsőfokokat megtanulva a tudományt, hogy neki is beivódjon a sejtjeibe, amit tanul és tapasztal, s valós tudás legyen benne is, amit majd ő is átadhat a tanítványainak.

A sikerhez manapság jó pénzügyi döntéseket kell hozni. Ezt egy kezdő fiatal nehezen tudja megtenni. Itt is elkél egy tapasztaltabb segítsége. Mivel a legtöbb fiatal szeret költekezni, szabadnak érezni magát, de bele is akar tartozni a korosztálya közösségeibe öltözködési, étkezési, és egyéb szokásokban, sok pénzre van szüksége. Ehhez viszont már okosan kell élni, különben nem sokáig tart az öröm.

A kártyás fizetés lehetősége korlátlan költési szabadság érzetét keltheti. Túlköltekezés, adósságok, kellemetlen következmények lehetnek belőle.
Szüksége van arra a fiataloknak, hogy értékes segítséget kapjanak a pénzügyek kezelésében, hogy a jövőjük valóban az ő kezükben lehessen, és ne szoruljanak rá folyton a szülők támogatására, ami bár nagyon kényelmes, de elveszi a saját erejét már fiatalon az embernek.

Az életmód, amit élni akarnak, az igények a megkeresett pénzre, és a reális lehetőség vagy képesség, amivel rendelkeznek, nem nagyon találkozik.
Olyan fórumokat, „iskolákat” kellene létrehozni, ahol erről tanulhatnak. Valamint arról, hogy hogyan tudják – nem feltétlenül a régi „Sztahanovista szemlélet” szerint – a befektetett munkájuknak megfelelő eredményeket elérni.

Van ilyen? Ez a kérdés még nyitva áll.

Teteje