Holdutazás: a gazdagok új hobbija

 

Holdutazás: a gazdagok új hobbija

Két utast vinne el egy Hold körüli útra a SpaceX, a világ pillanatnyilag vezető civil űrvállalata, jelentette be Elon Musk, a cég alapító-igazgatója. A tervek szerint valamikor 2018-ban esne meg az utazás, az egyelőre meg nem nevezett utasok pedig már be is fizették a nem közölt összeget.

A bejelentés teljesen váratlan volt, de azért nem kell azt gondolni, hogy a SpaceX fontos lépéseket hagyna ki csak azért, hogy dobhasson egy látványosat. Az emberes holdkerülő út ugyanis egy folyamat része, nem pedig rögtön az eleje. A SpaceX eleve régóta fejleszti a teherszállításra már most is használt, Dragon elnevezésű űrhajó emberes változatát, a Dragon 2-est, az első, még ember nélkül indított tesztek a várakozások szerint még 2017 második felében megtörténhetnek. Ha az első ilyen út sikerrel jár, nagyjából fél évvel később már emberek is ülhetnek a Nemzetközi Űrállomás felé közlekedő űrhajóban.

Csak ülnek majd benne

A holdprojekt akkor válhat valósággá, ha az űrhajó és a létfenntartó eszközök élesben, több misszió során is bizonyítottak, de még így is számtalan kérdőjel marad a példátlan vállalással kapcsolatban. Musk szerint félmillió, akár 650 ezer kilométeres távolságú, nagyjából 5 napos-egy hetes utazásról lesz szó, egy hosszú, hajtű-szerű holdkerüléssel. A cél az, hogy az űrhajó szinte súrolja a Holdat, aztán jóval utána forduljon csak vissza, és úgy vegye újba célba a Földet.

Az űrhajó a tervek szerint nagyrészt teljesen automatikusan működik majd, ezért a két, amúgy eredetileg nem űrhajós, viszont egymást ismerő leendő űrturistát nem az űrhajóvezetésre képezik majd ki, inkább csak vészhelyzetek elhárítását, illetve az utazás idejére tervezett kísérletek elvégzését, és persze a folyamatos dokumentálást kell gyakorolniuk.
Egy ekkora úthoz nemcsak az űrbéli háttérsugárzástól védő külső borításra, nagyobb hatótávolságú kommunikációs felszerelésre és hibatűrő létfenntartó berendezésekre van szükség, de a szokottnál jóval rázósabb lesz a visszatérés is. A Dragon 2-es Holdat megkerülő példányára erősebb hőpajzs kell majd, amely megvédi a két utast a nagyobb sebességű visszatéréskor keletkező hőtől. Sőt, a nagy út és a látványos visszatérés önmagában már csak az okozat, amelyhez egy sosem tesztelt, egyelőre csak elméletben létező űrhajó, a Falcon 9 Heavy (F9H) jelenti majd az okot.

Tovább...

Teteje