II. Nóniusz Kupa –Hortobágyi Fedeles Fogathajtó Verseny

II. Nóniusz Kupa
 

II. Nóniusz Kupa –Hortobágyi Fedeles Fogathajtó Verseny

A Debrecen Szabad Királyi Város ménesének szakmai örököseként működő Mátai Ménes Magyarország egyik legnagyobb hagyományú lótenyésztési központja. A nóniusz fajta génmegőrzési célú fenntartása mellett a kelet-magyarországi régió lovas központjaként és a hazai lovassport élet kiemelkedő szereplőjeként számos versenynek, rendezvénynek is helyszíne, többek között a 2017. decemberében induló és 2018. márciusában zárult I. Nóniusz Kupának (fedettpályás fogathajtó verseny) is, melynek rendkívüli sikerén és népszerűségén felbuzdulva idén november 11-én a verseny második szezonjával folytatódik.

A versenysorozat kapcsán a szervezők október 26-án Hortobágyon sajtótájékoztatót tartottak, ahol a verseny egyik szervezőjétől, a helyszínt biztosító Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől Medgyesi Gergely Árpádtól megtudhattuk, hogy a tavalyi szezonban az I. Nóniusz Kupa a legnagyobb nézettségű és részvételű hazai versenyek egyike volt. Az ez évi verseny rangját még inkább emeli, hogy a 2019. március 30-ai 3. forduló egyben a 2018-2019-es szezon országos fedeles fogathajtó bajnokságának döntője is lesz egyben.

Hegedűs Sándor, a tiszafüredi Hegedűs Hús Bt. ügyvezetője, a versenysorozat versenyigazgatója megerősítette, hogy a tavalyi verseny az ország egyik legsikeresebb versenysorozata volt, s valószínűleg nem lesz ez idén sem másképp, hiszen 24 órával a nevezések kezdete után már közel 40 versenyző jelezte részvételét a versenyre, akiket az tiszta, sportszerű versenyen túl baráti jó hangulat és szíves vendéglátás is várja.

Fülöpné Mátyus Zsuzsanna, a versenysorozat vezető bírója elmondta, hogy Hortobágy, mint a fedeles versenysorozatok kiindulása, tradicionális helyszínnek számít és ahol idén új versenyszabályzattal ismerkedhetnek a résztvevők, mely új akadályok megépítésére és a verseny gyorsabb lebonyolítására ad lehetőséget a szervezőknek.

Dobrovicz József, négyszeres fogathajtó világbajnok, országosan a fedeles versenyek koordinátoraként szintén hangsúlyozta Hortobágy népszerűségét, melyet az a tény is alátámaszt, hogy a hortobágyi versenyek mindig teltházasak. Hortobágynak nagy előnye továbbá a versenyzők szemében a melegítő pálya megléte és a fedeles pálya megépítése. Örömére szolgált a márciusi, országos fogathajtó bajnokság hortobágyi helyszínének híre, mely egy magas színvonalú, látványos verseny lebonyolítását és egy gyors, a nézők számára is izgalmas pálya megépítését teszi lehetővé. 

A verseny időpontjai:

2018. november 11.

2019. február 23.

2019. március 30.

ˇˇˇˇˇˇ

Hortobágyi Nonprofit Kft.

Teteje