Itt az új cafetéria

Cafeteria
 

Itt az új cafetéria

Megszületett az új cafetéria szabályrendszer! A parlament ugyanis jóváhagyta a kormány erre vonatkozó javaslatát, így a munkáltató a béren kívüli juttatásból 100 ezer Forintot adómentesen készpénzben adhat, míg a többi mehet a Szép-kártyára. Egy új elem is született, mégpedig az, hogy a munkáltató adómentesen elszámolhatja a preventív és szűrő jellegű vizsgáltok költségét. 

A változás az önkéntes pénztári befizetések kiemelésében mutatkozik meg a legkedvezőtlenebbül, hiszen ezáltal jelentősen csökken az öngondoskodás támogatása. Az átalakítással az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári munkáltatói hozzájárulás adóhelyzete tovább fog romlani. Jövő évtől a munkáltatói hozzájárulások is csökkenni fognak a Magyar Pénztárszövetség szerint. 

A változás nem lesz kedvező annak, aki eddig egyszerre vette igénybe a helyi közlekedési bérletet és az Erzsébet-utalványt, ugyanis míg eddig több mint 200 ezer Forint jutott erre, addig most 100 ezer Forintból kell gazdálkodni. A munkáltató béren kívüli juttatásként egyéb juttatást is adhat, ilyen az üdülési szolgáltatás, a munkahelyi étkezés, az iskolakezdési támogatás, helyi utazási bérlet, képzési költségek átvállalása, önkéntes kölcsönös biztosító pénztári munkáltatói hozzájárulás, illetve önkéntes kölcsönös biztosító pénztárba célzott szolgáltatásra befizetett összeg, ezek azonban a jövő évtől már nem számítanak béren kívüli juttatásnak. 

Jövő évtől a munkáltató adhat Széchenyi Pihenőkártyát, emellé pedig 100 ezer Forint készpénzt. Ehhez hozzátartozik egy összesített keret is, ami versenyszféra esetén 450 ezer Forint, közszférában 200 ezer Forint.

Azon adómentes juttatások köre, melyeket gyakran igénybe veszünk, megmarad, illetve 2017-től bővülni fog. Így tartalmazni fogja a kulturális belépőt, a sportrendezvény belépőt, a lakáshitel-támogatást, bölcsődei támogatást, mobilitási célú lakhatási támogatást, különböző egészségügyi szolgáltatások és óvodai ellátások térítését. A messzebbről bejáró munkatársak számára fizethető költségtérítés 9-ről 15 Forintra emelkedik.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tanácsa, hogy ne trükközzenek a munkaadók a cafetéria készpénzes részével, mert a NAV a formanyomtatványon történő nyilatkozás után ellenőrizni fogja annak valóságalapját. A változástól függetlenül megmarad a munkáltató elszámolási kötelezettsége, de plusz járulékteher nem várható.

Teteje