A jövő munkahelyei

 

A jövő munkahelyei

A jövő munkahelye milyen elvárásokat támaszt a munkavállalókkal szemben?

Itt a 4. Ipari Forradalom, melyet köszönhetünk a robotika fejlődésének, a személyreszabott programoknak és eszközöknek valamint a 3D-s nyomtatás eredményeinek. Ezek miatt teljesen megváltozott a munkaerőpiac. Már mások a követelmények és más képességekre lesz szükség, ha munkavállalóként a körforgásban és a piacon akar valaki maradni.

Davosban a Világgazdasági Fórumon (WEF) több szakember 16 olyan képességet nevezett meg, amelyek véleményük szerint kulcsfontosságú lesz a boldoguláshoz majd a munkaerőpiacon. Ebből 12 közösségi és érzelmi képesség. Ez érdekes, tehát a közösségi és érzelmi tanulás nagyon fontos lesz a közeljövőben. Ezek a készségek az alapvető készségeken túl vannak. Az új képesség-palettát hívják “puha (soft) készségeknek”.

Az egyik legelső készség, amit biztosan mindenkinek el kell sajátítani, az az alkalmazkodóképesség, mert a piacok, iparágak, termelési folyamatok nagyon gyorsan és gyökeresen alakulhatnak át.

A mindennapi feladatokhoz szükséges készségek:

1. Írástudás
2. Alaptudás számolásban
3. Tudományos alapismeretek
4. Infokommunikációs alapismeretek (számítógépek, telefonok, egyéb kommunikációs eszközök használata)
5. Pénzügyi alapismeretek
6. Kulturális és polgári alapismeretek

Ami a kompetencia területéhez tartozik:

7. Kritikai gondolkodás, problémamegoldás
8. Kreativitás
9. Interperszonális kommunikáció
10. Együttműködés

Jellembéli minőségek, ami az adott környezetben való boldoguláshoz kell:

11. Kíváncsiság
12. Kezdeményezőkészség
13. Határozottság, kitartás, állhatatosság
14. Alkalmazkodókészség
15. Vezetőkészség
16. Társadalmi és kulturális tudatosság

Ezeket érdemes elsajátítani, gyakorolni, az embernek önmagában fejleszteni. Szerepjátékok, csoport tréningek, közösségekben való részvétel és azok építése, amelyek mind segíthetnek. Mindannyiunknak figyelni kell a világ változásaira, hogy boldogulni tudjunk benne. A jövő munkahelyei is erre tanítanak majd.

 

Teteje