Kávépremier Debrecenben

 

Kávépremier Debrecenben

December  3–tól két új kávé fajta érkezik kis hazánkba. Egy nicaraguai és egy perui különlegességről van szó. Az apropónak több érdekessége is van. Az egyik az, hogy az eseményhez hozzátartozik néhány gazdaság és  farm, amely kizárólag a kikötött különleges eljárással termeszti az előbb említett kávékat. Amelyek ráadásul kiemelkedően előre mutatóak ÖKOLOGIAI SZEMPONTBÓL is.

A másik jó hír pedig az, hogy országos premierről van szó, amelyek helyszínei csak és kizárólag a Cafe Frei kávézók. Így mi abban a megtiszteltetésben részesülünk, hogy a hat pest kávéház mellett a tíz másik városban lévő kávéház egyike Debrecenben is vár bennünket a Fórum bevásárlóközpont Libri könyvesboltjának meghitt, hangulatos környezetében.

Na, de beszéljünk bővebben is a szóban forgó kávékról.

A nicaraguai különlegességről csak annyit említünk a szakmai érdeklődőknek, hogy kizárólag magasan termesztett fajtáról van szó, amely európai előkészítésű és szép nagy alig sérült szemekből készül.

A Cafe Frei debreceni vendégei is két féleképpen kóstolhatják meg ezt a kávéínyencséget.
A világosabb francia pörkölésű változatot csepegtetett italként kaphatjuk.
Az olasz pörkölésűt pedig esspressoként készítik el nekünk.

A perui bio kávéról pedig elárulhatjuk, hogy kifejezetten csak kemény, szintén európai előkészítésű és nagy, alig sérült szemekből áll.
Ez a kávé viszont megkapta a FLO-Fairtrade jelölést is. Amely nem csekély módon annyit jelent, hogy eltér a szokásos kereskedelmi árucserélési formák felfogásától. Mégpedig azért, mert nyomatékos hangsúlyt helyeztek a biznisz méltányosságára. Ez olyan kereskedelmi partnerséget jelent, amely a hátrányos helyzetű termelők fenntartható fejlődését hívatott előre mozdítani, természetesen a jobb kereskedelmi feltételek biztosításával. A fejlettebb országokat pedig ösztökéli a szemléletformálóbb kampányokra.

A minőséget a Méltányos Kereskedelem Nemzetközi Címkéző Szervezete garantálja.

Beszéljünk a Rain Forest Alliance Certifield  tanúsításairól. Amelyek arról szólnak, hogy a kávék a természettel egy harmóniában nőjenek. A talaj itt védett, a vízutak tiszták, minimális a szemét és vissza is van forgatva, a széngázok pedig teljesen el vannak különítve, valamint a vadonélő állatok és vándormadarak nagy fokú védelmét is ügyeli. Ez a program tulajdonképpen arra szolgál, hogy a gazdák és családtagjaik megtanulják, hogy hogyan óvják és védjék meg földanyánk természeti javait, amelyekhez eszközöket és kezdeményezéseket is kapnak.

A tanúsítvány eléréséhez és megtartásához a gazdaságoknak szükséges betartani pár követelményt, amelyek viszont erősen a dolgozók jogait szolgálják. Mint például a szervezkedési jog, a biztonságos munkakörnyezethez és a nemzeti minimálbérhez való jog megadását. A tanúsítás biztosítja a dolgozók és családtagjaik méltóságteljes elhelyezését. Ez magába foglalja a tiszta ivóvizet, orvosi ellátást és gyermekeik ingyenes oktatását.

Mindez azért fontos, mert a világ farmjainak legnagyobb részén nem a legemberibb módon folyik a termelés. Sem a dolgozók körülményeit tekintve, sem a környezetet adó Földünk szempontjából. Mi pedig fogyasztók vagyunk. A mi saját felelősségünk ebben a folyamatban pedig az, hogy igenis megválasztjuk azt, hogy melyik terméket vásároljuk. Ezzel eldöntjük, hogy melyik irányultságot támogatjuk elköltött pénzünkkel. A rombolót vagy az építőt?

Ide tartozik még a Bird Friendly program is. Amelynek célja azokat a kávétermelőket segíteni, akik árnyékos művelésű farmjaikon elhivatottak abban, hogy nagy figyelmet szenteljenek a helyben élő és költöző madarak élőhelyeinek fenntartásában. Ezek az élőhelyek tulajdonképpen azok a fák, amelyek adják a gazdaságok számára a minőségi kávétermés lehetőségét. Tehát megint ökologikus gondolkodást megkövetelő jelzésről beszélünk.

A minősítéshez meg kell felelni abban, hogy a gazdaság betartsa a bio termesztésnek megfelelő követelményeket és az árnyékos művelés szabályait.

Az árnyékos művelés annyit jelent, hogy a termesztés körülményeit olyanná kell teremteni, amely biztosítja a teljes takarást a kávénövényeknek. Mindezt természetesen fákkal kell megtenni. Ez a kávé csészeminőségét biztosítja, hiszen árnyékban lassabban fejlődnek a cserjék viszont dúsabbak és keményebb szemű lesz rajtuk a termés.

A Cafe Frei Debrecen csepegtetett változatú kávé kínálata a meglévő kettőről ezúttal négy választható ínyencségre bővül, ezzel a két új típusú ültetvény kávéval.

Bízunk benne, hogy ezek után segítettünk abban, hogy jobban rálássunk, hogy mennyire rajtunk múlik az, hogy melyik egy megfelelő döntés még egy kávé választás és vásárlás esetén is. Hiszen az már kiderült, hogy végre születnek olyan kezdeményezések, amelyek garantálják a kizsákmányolás mentes termelést föld bolygónkkal szemben. Mert fogyasztani ésszel és méltósággal is lehet.

Reméljük, hogy kedves olvasóink nem bánják, ha a Cafe Frei Debrecen megosztja velük, hogy hogyan gondolták tovább nekünk a szudáni forróság finomságát a mi szánk íze-kedve szerint a  hideg téli napjaink felmelegítésére.

 

A cikk partnere: 

Teteje