Készüljünk a télre

 

Készüljünk a télre

Itt van az ősz, itt van újra. Lassan véget ér a nyár, így távozik egy időre a vele járó ajándék, a sok-sok friss zöldség és gyümölcs. Amit eddig a kertből szedtünk, nemsokára már csak a boltok vagy áruházak polcain és mirelitpultjaiban találjuk. Éppen ezért érdemes befőzni, eltenni mindent, amit csak tudunk, hogy egy-egy hideg téli napon visszaidézzük a nyár édes ízeit.

Még most sincs késő a szilva befőzéséhez. Nagyanyám egy rettentő nagy üstben főzte órákig, őrizte, szerette és a végén ott is volt az a csodás szilvalekvár, amit a sütibe vagy palacsintába tettünk vagy egyszerűen csak vajas kenyérrel, széles mosollyal tömtünk a hasunkba. Ma már rengetegféle, ennél sokkal egyszerűbb és gyorsabb módszer létezik a szilvalekvár elkészítésére, még az is profi dzsemet készíthet, aki sosem főzött eddig. Az interneten például számtalan recept közül válogathatunk.

Diót is tehetünk el télire mézben, befőttes üvegbe zárva. Néhány hónap elteltével a dió megpuhul és egy igazi ínyencség lehet a karácsonyi asztalon. Ehhez igazán nincs szükség szaktudásra, csak egy kis mézre, dióra és néhány befőttes üvegre.

Édesanyámtól egy nagyon finom nátha elleni, megelőző receptet hallottam, amit még az oroszországi rokonainktól hallott ő maga is. Karikára vágott citromot és cukrot egy üvegbe rétegezett egészen az üveg nyakáig, majd lezárta és eltette. Ne spóroljunk se a cukorral, se a citrommal, jól tömjük meg az üveget és télre ez szépen össze is érik majd. Aztán ha jönnek a hideg, nyirkos napok, egy-egy karikát megeszünk a citromból, kanalazunk a levéből és nincs az a megfázás vagy nátha, ami belénk tudna költözni.

Ha egy kicsit körbekérdezünk a szüleinktől, nagyszüleinktől vagy akár a szomszédoktól, még nagyon sok érdekes és hasznos recepttel szolgálhatnak. Nekünk nincs is más dolgunk, mint beszerezni a jobbnál-jobb zöldséget és gyümölcsöt, amit a Szent Anna utcán egy nagyon kedves zöldségesnél meg is tehetünk. Minap jártam arra, s láttam a sok szép gyümölcsöt náluk, innen jött az ötlet e cikk megírásához. Bementem kicsit beszélgetni, érdeklődni, és megtudtam, hogy nemrégiben nyitottak. Kezdő kis vállalkozásról van szó, ahol fontos szerepet kap, hogy mindig friss áru legyen az üzletben, hogy ne csalódjanak a vásárlók. Fontos a befőzéshez a friss áru, mert azt tovább tudjuk spájzolni télire, a hideg napokra. Ajánlom ezt a kis üzletet annak, aki szereti a figyelmes törődő kiszolgálást, és a minőségnek megfelelő árakat. Lajos a tulajdonos elmondta azt is, hogy igyekeznek mindig más és más terméket kedvezőbb áron kínálni, hogy mindig érdemes legyen benézni hozzájuk.

Folyamatos akciók és naponta (!!!) megújuló, friss árukészlet. Keresd a Zöldség-gyümölcs üzletet a Szent Anna utca 10-12. szám alatt!

Telefonszám: 06(30)257-7278

Like Facebook: Szent Anna Zöldség-Gyümölcs

 

Teteje